Mississippi mud cake

Zaktualizowany: 2023 3 października
Mississippi mud cake - ciasto z nadzieniem czekoladowym i bitą śmietaną

Przepis na kremowe ciasto czekoladowe Mississippi mud cake

Mississippi Mud Cake to prawdziwa uczta dla miłośników czekolady. Ta krucha czekoladowa tarta wypełniona jest obłędnie czekoladowym lekkim ciastem oraz intensywnym czekoladowym kremem, który rozpływa się w ustach. Do tego bita śmietana na wierzchu sprawia, że to ciasto nie niezapomniane doznanie kulinarne. Spróbuj koniecznie!

amerykańskie ciasto czekoladowe

Czekoladowe ciasto Mississippi mud cake przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta czekoladowe z dużą ilością kremu, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

tarta czekoladowa

Mississippi mud cake przepis

Wypieki Beaty
Przepyszne, mocno czekoladowe i kremowe ciasto rodem z USA
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 55 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours 35 minut
Porcje 15
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 24 cm.
Składniki

składniki na spód z ciasteczek:

  • około 450 g ciasteczek ( w typie oreo)
  • 80 g masła

składniki na ciasto czekoladowe:

składniki na pudding czekoladowy:

składniki na bitą śmietanę do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić spód z ciasteczek do ciasta Misssissippi Mud Cake

  • Ciasteczka zmiksuj blenderem, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
    około 450 g ciasteczek, 80 g masła
  • Ciasteczkami wyklej dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm (boki wylep wysokie).
  • Schłodź spód przez około 10 minut w lodówce, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 150 stopni (góra/dół).
  • Popiecz spód przez około 10 minut, a następnie ostudź.
  • Temperaturę zwiększ do 160 stopni.

Jak zrobić ciasto czekoladowe

  • Kawę rozpuszczalną zalej gorącą wodą, dodaj sól i wanilię, odstaw do wystudzenia.
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 60 ml gorącej wody, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej – ostaw do przestudzenia.
    55 g masła, 200 g gorzkiej czekolady
  • Zmiksuj żółtka z połową cukru – żółtka mają zrobić się blade i puszyste.
    6 żółtek, 1 szklanka cukru
  • Dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj, dodaj kawę i zmiksuj.
  • W drugiej misce zmiksuj białka, do ubitych dodaj po trochu pozostały cukier i miksuj, aż białka będą białe, gęste i lśniące.
    6 białek
  • Dodaj porcjami białko do masy czekoladowej, delikatnie mieszaj.
  • Przełóż masę na podpieczony spód.
  • Piecz przez około 40-45 minut – ciasto na środku może wydawać się niedopieczone, ale tak ma być.
  • Ciasto ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez noc.

Jak zrobić pudding czekoladowy do ciasta

  • Zmieszaj razem cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i sól, dodaj trochę mleka wanilię i żółtka i dokładnie wymieszaj.
    3/4 szklanki cukru, 0,5 szklanki gorzkiego kakao, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki soli, 4 żółtka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Pozostałe mleko zagotuj, zanim mleko zacznie wrzeć wlej do niego mieszaninę i energicznie mieszaj, aż zrobi się budyń.
    600 ml mleka
  • Czekoladę połam na kawałki rozpuść w kąpieli wodnej w masłem.
    100 g gorzkiej czekolady, 40 g masła
  • Rozpuszczoną czekoladę dodaj do gorącego budyniu i dokładnie wymieszaj.
  • Odczekaj 15 minut, a następnie przykryj wierzch budyniu kawałkiem folii spożywczej.
  • Schłodź przez noc w lodówce.

Mississippi Mud Cake – wykończenie:

  • Po schłodzeniu nałóż pudding na czekoladowe ciasto.
  • Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i serek mascarpone (jeśli chcesz).
    250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 125 g serka mascarpone
  • Ubitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta.
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowa tarta z kremem, podwójnie czekoladowe ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
mississippi mud pie

Kruche ciasto z kremem czekoladowym – uwagi

Długo się zbierałam za zrobienie tego ciasta.

Kusiła mnie ta czekoladowość, ale ciągle brak mi było czasu, albo jakieś inne ciacho mi wpadło w oko.

Ale w końcu mississippi mud cake zawędrował również do mnie :)

Powiem krótko – wow!

Ciasto czekoladowe jest może trochę czasochłonne, ale warte jest przygotowania.

Jeśli przygotowania podzielicie sobie na etapy, pójdzie Wam szybciej i sprawniej :)

Ciasto przed podaniem wymaga nocowania w lodówce i porządnego schłodzenia, więc weźcie to pod uwagę, jeśli chcecie je przygotować – zróbcie wszystko dzień wcześniej.

A – i zakupcie DUŻĄ ilość gorzkiej czekolady :)

Kalorii nie liczymy, bo może zabraknąć skali ;)

A czemu akurat mississippi mud cake? To chyba kwestia ciemnobrązowego koloru, który może kojarzyć się z błotem – chociaż, gdy ja patrzę na niego, to zupełnie nie mam takich skojarzeń :)

ciasto mississippi mud pie

Jak zrobić potrójnie czekoladowe ciasto z kremem czekoladowym?

Zaczynamy od przygotowania spodu – tutaj zrobiony jest z pokruszonych ciasteczek oreo zmiksowanych następnie z rozpuszczonym masłem. Takimi ciasteczkami wylepiacie zarówno dno jak i boki foremki (u mnie to foremka o średnicy 24 cm). Formę z ciasteczkowym spodem najpierw schładzamy, a potem podpiekamy.

W tym czasie przygotowujemy niezwykle pyszne i delikatne ciasto czekoladowe. W zasadzie to prawie mus czekoladowy.

Puszyste ciasto czekoladowe wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku. Po upieczeniu ciasto schładzamy w lodówce – najlepiej przez całą noc.

Ciasto jest podwójnie czekoladowe, więc musicie zrobić na niego obłędny czekoladowy pudding tudzież domowy budyń czekoladowy. 

Zobaczcie mój przepis poniżej i zobaczcie jak dokładnie zrobić taki czekoladowy budyń. 

Gotowy budyń wykładamy na schłodzone ciasto czekoladowe i na koniec dodajemy jeszcze bitą śmietanę.

ciasto czekoladowe z kremem

Czekoladowe ciasto Mississippi Mud Cake gotowe – można zajadać :)

Jeśli lubicie mocno czekoladowe ciasta, to pokochacie to amerykańskie ciasto czekoladowe z kremem – spróbujcie koniecznie!

Dajcie mi znać w komentarzach jak wam smakowało :)

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta czekoladowe i na ciasta z kremem :)

Ps.

Gorąco wam również polecam mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na czekoladowe ciasta, ciasteczka i babeczki. Wszystkie obłędnie pyszne i proste do zrobienia – zobaczcie koniecznie!

E-book dostaniecie w moim sklepie – serdecznie zapraszam.

czekoladowe wypieki beaty ebook

KUP TUTAJ

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

Przepis autorstwa Marthy Stewart – podaję przepis z moimi zmianami.

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe z Ameryki

Koniecznie zobacz inne przepisy na pyszne amerykańskie ciasta czekoladowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 11 grudnia