Reklama


Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

mleko kokosowe

Czy wiecie, że możecie w bardzo prosty sposób przygotować sobie w domu mleko kokosowe?

Naprawdę 🙂

Na dodatek koszt takiego mleka, to jedynie zakup opakowania 200 g wiórek kokosowych – jesteście w szoku? Bo ja byłam 😉

Puszka mleka kokosowego 400 ml kosztuje około 5-8 zł (zależy od producenta i sklepu), do tego w zasadzie najczęściej jest to gęsta masa, a nie „mleko” w tradycyjnym tego słowa znaczeniu (nie neguję mleka w puszce, bo czasami potrzebne jest ono właśnie takie gęste).

Za to litrowy karton mleka kokosowego „płynnego” to już koszt ponad 12 złotych.

Jak widzicie, nie dość, że takie mleko zrobione w domu będzie zdrowsze, bo będzie pozbawione różnych stabilizatorów i utrwalaczy, a do tego będzie kosztować max 5 zł 🙂

A takim płynnym mlekiem kokosowym możecie zastępować mleko krowie – idealnie jeśli macie problem z laktozą.

Ja np. ugotowałam na nim owsiankę i nie dość, że wyszła super, to na dodatek smakowała kokosem 🙂

Gotowe mleko możecie przechowywać w lodówce przez około 3 dni – przed nalaniem trzeba porządnie wstrząsnąć.

Możecie też sobie zrobić w domu mleko migdałowe 🙂

Ps. Okazało się, że wiórki pozostałe po sporządzeniu mleka możecie wykorzystać do zrobienia mąki kokosowej 🙂 (przepis znajdziecie u Olgi).

mleko kokosowe 1

mleko kokosowe 5

owsianka na mleku kokosowym 1

owsianka na mleku kokosowym 2

Mleko kokosowe
 
Autor:
Składniki
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1,2 l wody
Wykonanie
  1. Wiórki wsyp do garnka, zalej wodą, przykryj i odstaw na noc do namoczenia.
  2. Rano (albo po około 12 godzinach) garnek z wiórkami podgrzej przez około 5-10 minut - tak do temperatury 60 stopni (już lekko parzącej).
  3. Masę zmiksuj blenderem (nie da się zupełnie wszystkiego zblendować), a następnie przelej do dużej miski przez złożoną pieluszkę tetrową lub gazę, pozostałe wiórki mocno odciśnij.
  4. Przelej mleko do butelki, a jak ostygnie schowaj do lodówki.
  5. Przechowuj w lodówce do 3 dni, a przez użyciem porządnie wstrząśnij.
  6. Z takiej porcji otrzymasz około 1 litr mleka.
Przepis od Olgi Smile 🙂 Dziękuję Olga 🙂

Related Post

Reklama

  • Iwona C.

    Witam, a co można zrobić z pozostałymi wiórkami? czy można dodać je do ciasta, owsianki, ciasteczek, może zupy?

    • Cześć, też się nad tym zastanawiałam, czy wykorzystywać te wiórki. Ja je wyrzuciłam, bo po tym „kąpaniu” były bez smaku, ale może jako nieduży dodatek – np. właśnie do owsianki mogą być użyte. Jako główny składnik ciasta bym nie dawała.

  • Magda

    z wiórek robi się mąkę kokosową, tyle, że trzeba je porządnie przez tę pieluchę odcisnąć i „podsuszyć” w piekarniku a następnie zmielić na proszek 🙂 http://www.olgasmile.com/maka-kokosowa.html

    • Super 🙂 Dzięki za podpowiedź 🙂

    • Iwona C.

      Ja też dziękuję 🙂

  • Pingback: Serniczki chia na zimno - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

%d bloggers like this: