Tort z Olafem
Kardamonowe tiramisu

mohito z żurawiną_3

Już wcześniej na blogu pojawił się przepis na bardziej owocowe mojito (czy też mohito) – wtedy zaprezentowałam Wam borówkowe mojito – swoją drogą – bardzo pyszne 🙂 i je też polecam do wypróbowania.

Dziś za to zapraszam na mojito w wersji świątecznej, a dokładnie bożonarodzeniowej, a to za sprawą dodatków – czyli żurawiny i ziarenek granatu.

Dzięki nim ten popularny drink nabiera czerwono-zielonego koloru i świetnie sprawdzi się na świątecznych przyjęciach 🙂

Będziecie do niego potrzebować suszoną żurawinę (najlepiej wcześniej ją sobie przygotować, bo trzeba ją zmiksować, a następnie zalać wrzątkiem, aby zmiękła), a do serwowania proponuję podać dodatkowo długie łyżeczki, aby zjeść zalegające na dnie owoce 🙂

A – i nie zapomnijcie, przy okazji, o przepisie na ciasto mojito 🙂

mohito z żurawiną_6

mohito z żurawiną_5

mohito z żurawiną_8

Mohito z żurawiną i granatem
 
Autor:
Ilość: 6
Składniki
  • 175 g suszonej żurawiny
  • 350 ml wrzącej wody
  • pestki z dużego granatu
  • 180 ml białego rumu
  • pęczek mięty (same listki)
  • około 350 ml wody mineralnej gazowanej (chociaż ja lubię ją zastępować spritem)
  • lód
Wykonanie
  1. Żurawinę zmiksuj malakserem, albo mocno poszatkuj, zalej wrzątkiem i odstaw aż napęcznieje i ostygnie.
  2. Listki mięty lekko rozgnieć w moździerzu, lub rozbij końcówką noża.
  3. Do wysokich szklanek nałóż po dwie czubate łyżki żurawiny, dołóż po dwie łyżki ziarenek granatu oraz rozgniecione listki mięty.
  4. Wlej po około 30 ml rumu (jeśli lubisz mocniejsze drinki, to możesz dać więcej), uzupełnij drinka wodą gazowaną lub spritem, a na koniec dodaj lód.

 

Przepis pochodzi z numeru 6/2015 BBC Good Food.

Tort z Olafem
Kardamonowe tiramisu

Related Post