Idealne frappuccino
Śliwki pieczone z musli

morelowy sernik na zimno 8

 

Morelowy sernik na zimno to mała wariacja na temat brzoskwiniowego sernika Dorotki 🙂

Jej sernik po prostu mnie urzekł, a że akurat miałam morele, a nie brzoskwinie, to przygotowałam go z morelami.

Tak jak się spodziewałam ciasto jest bardzo delikatne, owocowe w smaku, nie za słodkie (na co ostatnio zwracam dużą uwagę) i pięknie wygląda.

Serniczek zabrałam na pożegnalne spotkanie w pracy i wszystkim baaaardzo smakował 🙂

Tylu ludzi nie może się mylić – spróbujcie i Wy 😀

 

morelowy sernik na zimno 2

 

morelowy sernik na zimno 11

 

morelowy sernik na zimno 5

 

morelowy sernik na zimno 6

 

morelowy sernik na zimno 7

 

morelowy sernik na zimno 9

 

Morelowy sernik na zimno
 
Autor:
Składniki
spód:
  • około 100 g biszkoptów (użyłam podłużne do tiramisu)
masa serowa:
  • 500 g dojrzałych moreli
  • 2 łyżki miodu
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej (na 500 ml wody)
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • opcjonalnie cukier puder do smaku - ja już nie dodawałam
dodatkowo:
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej (na 500 ml wody)
  • kilka moreli pokrojonych na kawałki
  • 200 g malin
Wykonanie
  1. Biszkoptami wyłóż dno tortownicy o średnicy około 22 cm (ja użyłam biszkopty do tiramisu, a one są trochę bardziej suche, w takim przypadku proponuję lekko skropić je wodą z cukrem).
  2. Morele przekrój na pół, wyjmij pestki, ułóż je skórką do dołu na blaszce z piekarnika i polej miodem. Piecz owoce w 200 stopniach przez około 20 minut - aż będą miękkie.
  3. Po upieczeniu morele lekko przestudź, a następnie przetrzyj przez gęste sito, dodaj do musu sok z cytryny (możesz je wcześniej zblendować).
  4. Galaretkę rozrób w 150 ml gorącej wody,
  5. Żelatynę zalej zimną wodą - tyle aby woda sięgała trochę ponad poziom żelatyny - dodaj żelatynę do galaretki i dokładnie wymieszaj - do rozpuszczenia (możesz wcześniej podgrzać żelatynę chwilę w mikrofalówce, gdy będzie płynna lepiej połączy się z galaretką).
  6. Odstaw galaretkę do przestudzenia.
  7. Serek mascarpone zmiksuj z musem z moreli, dodaj galaretkę i zmiksuj.
  8. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
  9. Dodaj ją do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  10. Wyłóż masę na spód z biszkoptów i schłódź w lodówce.
  11. Drugą galaretkę rozpuść w 350 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
  12. Na wierzchu sernika ułóż pokrojone morele i maliny, całość zalej tężejącą galaretką.
  13. Ciasto schłódź w lodówce, aż galaretka i sernik do końca stężeją.

 

Idealne frappuccino
Śliwki pieczone z musli

Related Post