Zakwas
Chleb mieszany

Muffinki bananowo-kokosowe

Wiosna w pełni, a ja już tęsknię do lata i do upałów, więc dziś proponuję muffinki iście rajskie – bananowo-kokosowe 🙂 Smakują obłędnie, są słodkie i przypominają gorące lato 🙂

 

 

Muffinki bananowo-kokosowe
 
Autor:
Składniki
  • 1⅔ szklanki maki
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ szklanki brazowego cukru
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wiorkow kokosowych
  • ½ szklanki rodzynkow
  • 2 pokrojone w kostke banany
  • 1 duze jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
Wykonanie
  1. Piekarnik rozgrzać do 190º C.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać rodzynki i pokrojone banany (albo rozgniecione widelcem).
  3. Jajko rozbełtać z mlekiem i roztopionym masłem, dodać do suchych składników i lekko wymieszać - tylko do połączenia się składników.
  4. Piec około 25 minut, aż będą ładnie rumiane.
  5. Dla lubiących chrupiące wierzchy - muffiny można dodatkowo posypać mieszanką wiórków, odrobiny brązowego cukru, cynamonu i łyżki roztopionego masła.

Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych stronek z przepisami 🙂 – Mniam Mniam

Życzę smacznego 🙂

Zakwas
Chleb mieszany

Related Post