Sernik na zimno na biszkopcie
Tort kwiatowo-motylkowy

W taką pogodę jak dziś każda dawka kofeiny jest dobra i bardzo przydatna, więc proponuję muffinki o smaku cappucino 🙂

Oprócz kawy dodajemy do nich tabliczkę czekolady (ja użyłam białej), więc żaden łasuch też nie będzie zawiedziony 🙂

Z tej proporcji wychodzi około 16 babeczek.

 

 

 

 

Muffinki cappucino
 
Autor:
Ilość: 16 sztuk
Składniki
składniki babeczek:
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 2 łyżkach wody i ostudzonej)
  • aromat waniliowy lub cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • pół szklanki mleka
  • 1 tabliczka czekolady (mleczna, biała, gorzka, mieszane) - rozdrobniona
składniki kremu:
  • 300g twarożku (sernikowy mielony, bieluch, homogenizowany naturalny)
  • 200g czekolady (taką, jaką lubicie)
  • Ilość czekolady można zmieniać - im jest jej więcej, tym krem będzie bardziej sztywny, a im mniej tym bardziej zostanie puszysty.
Wykonanie
wykonanie babeczek:
  1. Rozpuść kawę i odstaw do ostudzenia.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wbij jajko, dodaj aromat lub cukier waniliowy i rozpuszczoną kawę. Zmiksuj wszystko do połączenia.
  3. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodawaj stopniowo do masy maślanej na zmianę z odrobiną mleka.
  4. Gęstość ciasta reguluj mąką lub mlekiem. Gdy ciasto jest już gładkie i dość gęste, dodaj pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  5. Ciasto nałóż do foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut (sprawdź patyczkiem, czy babeczki są już gotowe).
wykonanie kremu:
  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź. Dodaj ją do twarożku i dokładnie wymieszaj - gotowe 🙂

Sernik na zimno na biszkopcie
Tort kwiatowo-motylkowy

Related Post