Chleb upieczony w domu najlepszy na świecie

Muffinki czekoladowe

Upiekłam wczoraj swoje ulubione muffinki czekoladowe czyli babeczki – z pysznej gorzkiej czekolady.

Już samo ich robienie jest przyjemnością, a jedzenie to istna poezja 🙂

Te babeczki są uzależniające 🙂

Duża ilość czekolady i masła nadaje im nieziemsko aksamitną konsystencję, te babeczki się po prostu rozpuszczają w buzi.

Ta masa czekoladowa jest bardzo podatna na aromatyzowanie – ja osobiście najbardziej lubię je z dodatkiem aromatu pomarańczowego, świetnie sprawdzi się aromat migdałowy lub mielone migdały, możecie dodać skórkę startą z cytryny lub limonki, albo wsypać chili w proszku (wypróbowałam i babeczki są bombowe :)).

Przepis powędrował już do wielu moich znajomych i wszyscy je uwielbiają.

Nie wierzysz mi? Sam spróbuj 🙂

Z podanej porcji wychodzi około 16 babeczek.

babeczka czekoladowa muffinka

czekoladowa babeczka mufinka

babeczka czekoladowa

muffinki czekoladowe przepyszna babeczka czekoladowa muffin

Ponieważ przepis ten był pierwszym który pojawił się na blogu mam do niego specjalny sentyment.

Zdjęcia powyżej zostały zrobione przy okazji powtarzania wypieków.

Chcąc pamiętać jak kiedyś wyglądały moje zdjęcia i móc cieszyć się z postępów, zostawiam również pierwsze zdjęcie które tutaj trafiło :).

czekoladowe muffinki

Muffinki mocno czekoladowe 🙂
 
Autor:
Ilość: ok 16 sztuk
Składniki
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g gorzkiej dobrej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 czubate łyżki mąki
Wykonanie
  1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem z masłem (można w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce - to według mnie najszybszy sposób 🙂 ja ustawiam mikrofalówkę na około 1,5 minuty i czekolada rozpuszcza się idealnie :)).
  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przestudzoną czekoladę i mąkę.
  3. Teraz można dodać jakiś aromat - osobiście uwielbiam pomarańczowy, ale pyszne są też z chilli 🙂
  4. Masę nakładamy do przygotowanych foremek/papilotek i pieczemy około 10-13 minut w 220 stopniach (ja wolę piec na termoobiegu i wtedy ustawiam temperaturę 200 stopni).
Chleb upieczony w domu najlepszy na świecie

Related Post