Karpatka
Ciasteczka czekoladowe z orzechami leśnymi

 

Mam dla Was małe co nieco – akurat na małego głoda 😉

Zapraszam na muffinki daktylowe z pekanami i masą czekoladowej polewy.

Te muffinki to lekko zmieniony przepis na muffinki klonowe z Moich Wypieków. Zamiast czekolady dodałam masę pokrojonych daktyli – a co mi tam 🙂

Wiem, że pekany są czasami trudno dostępne, więc spokojnie możecie je zastąpić orzechami włoskimi. W ostateczności możecie użyć dowolne orzechy – muffinki i tak będą pyszne 🙂

I koniecznie polejcie je grubą warstwą czekolady – wtedy to już nikt się im nie oprze.

Z tej porcji wyszło mi 13 babeczek, więc starczy dla każdego głodomora i łasucha 😉

 

muffinki daktylowe z pekanami2

muffinki daktylowe z pekanami1

muffinki daktylowe z pekanami5

muffinki daktylowe z pekanami4

Muffinki daktylowe z pekanami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 50 ml syropu klonowego
  • 250 ml mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 100 g posiekanych daktyli
  • 75 g posiekanych orzechów pekan
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki (bez bakalii).
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki, a następnie dodaj je do suchych i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników (jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to muffinki po upieczeniu mogą być twarde).
  3. Dodaj daktyle i orzechy - lekko zamieszaj.
  4. Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - do mniej więcej ⅔ wysokości (dałam trochę więcej).
  5. Piecz w 200 stopniach przez 20-25 minut - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ostudź.
  7. Możesz udekorować je rozpuszczoną czekoladą i posiekanymi orzechami.

 

Karpatka
Ciasteczka czekoladowe z orzechami leśnymi

Related Post