Ciasteczka czekoladowo-kokosowe
Tarta owocowa z kremem patissiere

Z szynką i nie tylko – czyli małe co nie co, na wieczorne spotkanie ze znajomymi 🙂

Babeczki są bardzo smaczne – najlepiej smakują jedzone na ciepło, ale takie na zimno też są pyszne. Fajna alternatywa dla chipsów – na pewno zdrowsza 🙂

 

 

 

 

Muffinki z szynką
 
Autor:
Składniki
  • 2 i pół szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 2 cebule (albo więcej, jeśli ktoś jest wielbicielem cebuli)
  • 15 dkg żółtego ser
  • 5 dkg szynki
  • 5 dkg boczku
  • przyprawy do smaku - ostra papryka, czosnek, zioła, sól
Wykonanie
  1. Cebulę i boczek drobno pokrój i podsmaż na patelni, szynkę i ser żółty pokrój w kostkę.
  2. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni.
  3. Wymieszaj w misce sypkie składniki.
  4. Jajka roztrzep z mlekiem, masło rozstop i ostudzone dodaj do mleka z jajkami, dodaj sypkie składniki i przyprawy.
  5. Wymieszaj (ciasto nie musi być gładkie), dodaj ser, cebulę, boczek i szynkę. Nakładaj do foremek, po wierzchu posyp odrobiną soli, papryki itp. Piecz około 20 minut.

Ciasteczka czekoladowo-kokosowe
Tarta owocowa z kremem patissiere

Related Post