Lody jogurtowo-jagodowe
Ciasto bananowe z czekoladą

Szczęśliwi kalorii nie liczą, więc dziś proponuję pyszne muffinki ze snikersami 🙂

Robią się praktycznie same, do tego wybornie smakują, a jeśli – tak jak ja – lubicie orzechy w każdej postaci, to proponuję dodatkowo posmarować je kremem z masła orzechowego, albo nawet samym masłem orzechowym.

Jeśli nie przepadacie za snickersami, to możecie wypróbować inne batoniki – np. marsy, milky way (trzeba wtedy około 150g batoników).

Z podanej ilości wyjdzie wam około 15-16 babeczek.

 

 

 

 

Muffinki ze snickersami
 
Autor:
Ilość: ok 16 sztuk
Składniki
składniki sypkie:
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 batoniki snickers (po 51g)
składniki mokre:
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 10 dag roztopionego masła
  • ½ łyżki ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 łyżką cukru z prawdziwą wanilią)
składniki kremu:
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
  • 3 łyżki mleka
  • około 250 g cukru pudru
Wykonanie
wykonanie babeczek:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Blachę wyłóż papilotkami (ewentualnie wysmaruj masłem lub spryskaj tłuszczem do pieczenia).
  3. Trzy snickersy pokrój na kostkę o boku ½ cm (wpierw przekrój je wzdłuż, a potem na kawałki).
  4. W misce wymieszaj wszystkie składniki suche wraz z kostkami snickersów. W drugiej misce roztrzep jajka z mlekiem i ekstraktem. Dodaj powoli roztopione masło i energicznie wymieszaj. Dodaj mieszaninę do składników sypkich i delikatnie wymieszaj - masa nie powinna być bardzo jednorodna (jeśli wydaje się za gęsta, to dadaj trochę mleka).
  5. Ciastem napełnij papilotki do ¾ ich wysokości (muffiny ładnie wyrosną i będą miały "czapeczki").
  6. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Muffiny są gotowe, kiedy ich wierzchy będą lekko brązowe (możesz sprawdzić patyczkiem, czy są gotowe).
wykonanie kremu:
  1. Utrzyj masło i maslo orzechowe mikserem, stopniowo dodawaj cukier puder i trochę mleka. Jeśli będziesz ucierać za długo masa może się rozwarstwić - dodaj wtedy więcej cukru, aby ją związać i jej użyj, bo i tak jest bardzo smaczna 😉
  2. Możesz również posmarować babeczki samym masłem orzechowym i po wierzchu polać je sosem toffi, albo rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Notatki
Moja refleksja już po upieczeniu - lepiej nie dodawać snikersów do ciasta, bo potem są muffinki, w których są 4 kawałki, gdy w innych jest np. jeden. Myślę, że lepiej nałożyć łyżkę ciasta do foremek, ułożyć na nim np. po 2-3 kawałki batonika i na wierzch nałożyć jeszcze trochę ciasta.

Przepis pochodzi ze strony mniam mniam.

Smacznego 🙂

Lody jogurtowo-jagodowe
Ciasto bananowe z czekoladą

Related Post