Wielkanocny konkurs z Wypiekami Beaty 🙂
Pizza z zielonym sosem ziołowym i kurczakiem

Przepis na mufinki baklawa znalazłam w książce Nigelli Lowson „Jak być domową boginią” i od razu się w nich zakochałam 🙂

Oczywiście musiałam je upiec przy najbliższej możliwej okazji (trochę się to przesunęło przez wyjazd na ferie).

Babeczki są świetne – połączenie ciasta, kruchego nadzienia orzechowo-cynamonowego oraz lepkiego, słodkiego miodu 🙂

Czy można chcieć czegoś więcej?

Spróbujcie koniecznie 🙂

babeczki baklawa3

babeczki baklawa1

babeczki baklawa2

babeczki baklawa4

babeczki baklawa5

 

Mufinki baklawa
 
Autor:
Składniki
nadzienie:
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g brązowego cukru demerara
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 45 g stopionego masła
ciasto:
  • 210 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 45 g stopionego masła
  • 250 ml maślanki
do polania:
  • płynny miód
Wykonanie
  1. Wymieszaj razem wszystkie składniki nadzienia.
  2. W dużej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce ubij trzepaczką jajko , stopione masło i maślankę (wystarczy do zmieszania składników). Wlej mieszaninę do suchych składników i delikatnie wymieszaj - ciasto ma być raczej grudkowate, więc nie mieszaj za długo.
  3. Nałóż po czubatej łyżeczce ciasta do przygotowanych papilotek, na to nałóż po około łyżeczce nadzienia i przykryj resztą ciasta. Na wierzch mufinek wyłóż resztę nadzienia.
  4. Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut - sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
  5. Wyjmij mufinki z piekarnika, przełóż na kratkę i kaźdą polej płynnym miodem 🙂
Notatki
Porcja na 12 sztuk.

Wielkanocny konkurs z Wypiekami Beaty 🙂
Pizza z zielonym sosem ziołowym i kurczakiem

Related Post