Słoneczne babeczki
Paszteciki z pieczarkami

Jak wspominałam wcześniej czarne porzeczki są moimi ulubionymi porzeczkami, dlatego mufinki upieczone z nimi bardzo mi zasmakowały 🙂

Ręczę, że Wam także będą bardzo smakowały.

Ciasto z dodatkiem cynamonu i lekko kwaskowatymi porzeczkami tworzą świetne połączenie. Na prawdę trudno się im oprzeć 🙂

Inspiracją był tu dla mnie przepis znaleziony kiedyś na stronie Sallys Baking Addiction – trochę go sobie dostosowałam do swoich potrzeb.

Z podanej porcji otrzymacie około 12-14 babeczek.

z czarnymi porzeczkami2

z czarnymi porzeczkami1

z czarnymi porzeczkami3

z czarnymi porzeczkami5

Mufinki z czarnymi porzeczkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12-14 sztuk
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki cukru białego
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 duże jajka
  • 1 i ¼ szklanki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki czarnych porzeczek
Wykonanie
  1. Zmiksuj lekko jajka z cukrami, dodaj śmietanę i rozpuszczone masło.
  2. Wymieszaj razem suche składniki i dodaj do mokrych - wymieszaj.
  3. Wsyp do ciasta szklankę porzeczek i delikatnie wymieszaj łopatką.
  4. Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - mniej więcej do ⅔ wysokości.
  5. Na wierzchu ułóż po łyżce porzeczek.
  6. Piecz w 220 stopniach przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz dalej przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.

Słoneczne babeczki
Paszteciki z pieczarkami

Related Post