Mufinki z czarnymi porzeczkami
Przepis na babeczki z czarnymi porzeczkami
Zapraszam dziś na babeczki w amerykańskim stylu czyli mufinki z czarnymi porzeczkami. Same babeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia, a po upieczeniu są cudownie smakowite dzięki słodko-kwaśnym czarnym porzeczkom. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Mufinki z czarnymi porzeczkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz szybkie i proste przepisy na słodkie wypieki z owocami, to koniecznie upiecz takie babeczki.
Mufinki z czarnymi porzeczkami przepis
Składniki
składniki na babeczki z czarną porzeczką
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
- 2 jajka (- rozmiar L)
- 100 g cukru białego (- pół szklanki)
- 100 g cukru trzcinowego (- pół szklanki)
- 4 łyżki masła (rozpuszczonego )
- 300 ml kwaśnej śmietany (lub gęstego jogurtu naturalnego)
- około 2 szklanki czarnych porzeczek (podzielone na porcje)
Instrukcja
Jak zrobić babeczki z czarną porzeczką
- Zmiksuj lekko jajka z cukrami.100 g cukru białego, 2 jajka, 100 g cukru trzcinowego
- Dodaj śmietanę i rozpuszczone masło.300 ml kwaśnej śmietany, 4 łyżki masła
- Wymieszaj razem suche składniki i dodaj do mokrych – wymieszaj.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżeczki cynamonu, 1 szczypta soli
- Wsyp do ciasta szklankę porzeczek i delikatnie wymieszaj łopatką.około 2 szklanki czarnych porzeczek
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek – mniej więcej do 2/3 wysokości.
- Na wierzchu ułóż po łyżce porzeczek.
- Piecz w 220 stopniach (góra/dół) przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz dalej przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Babeczki z czarnymi porzeczkami – uwagi
Jak wspominałam wcześniej czarne porzeczki są moimi ulubionymi porzeczkami, dlatego mufinki upieczone z nimi bardzo mi zasmakowały :)
Ręczę, że Wam także będą bardzo smakowały.
Ciasto z dodatkiem cynamonu i lekko kwaskowatymi porzeczkami tworzą świetne połączenie.
Na prawdę trudno się im oprzeć :)
Inspiracją był tu dla mnie przepis znaleziony kiedyś na stronie Sallys Baking Addiction – trochę go sobie dostosowałam do swoich potrzeb.
Jak zrobić proste babeczki z czarnymi porzeczkami – wskazówki
Będziecie tu potrzebować poza czarnymi porzeczkami (albo innymi porzeczkami) kwaśną śmietanę (albo gęsty jogurt naturalny – może być grecki). Reszta składników jest już bardzo podstawowa. W przepisie użyłam dwa rodzaje cukru – zwykły biały kryształ i cukier trzcinowy. Ale możecie również tylko jeden z nich – wtedy użyjcie pełną szklankę.
Muffinki sporo rosną, więc nie nakładajcie ciasta za dużo, bo mogą wam wypłynąć. Możecie również użyć większe foremki do babeczek i muffinek – świetnie się sprawdzą silikonowe.
Aby przygotować muffinki z porzeczkami nie potrzebujecie nawet miksera.
Wystarczy jajka zmieszać z cukrem – możecie to zrobić łyżką lub trzepaczką i dodać do nich śmietanę oraz rozpuszczone masło (zamiast niego możecie również użyć olej). Potem dodajemy zmieszane suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników.
Dodajemy do ciasta na babeczki czarne porzeczki i delikatnie mieszamy.
Mufinki z czarnymi porzeczkami pieczemy do suchego patyczka, a następnie studzimy.
Z podanej porcji otrzymacie około 12-14 babeczek.
Zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki – znajdziecie tu mnóstwo pysznych i prostych przepisów na babeczki i muffinki.
Polecane przepisy na mufinki
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na proste i szybkie mufinki o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
4 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Robiłam wersję z jagodami i borówkami i muszę przyznać, że to jeden z lepszych przepisów na muffinki :)
Pyszne!!! A jakie masz wspaniałe foremki:):) Pozdrawiam Magda
Foremki z ikei :)
Wspaniałe muffinki :)
Jakie fajne formy, pozdrawiam serdecznie