Beza z truskawkami i bitą śmietaną
Piegowate placuszki czekoladowe

 

To ciasto to smak mojego dzieciństwa i zapewne wielu z Was również 🙂

Murzynek, czyli ciasto czekoladowe z czasów PRL – więc nie uświadczy się w nim masła, czy czekolady.

Za to koniecznie musi być margaryna (najlepiej „Palma”) i gorzkie kakao.

Jeśli to ciasto również u Was wzbudza sentyment, to zapraszam 🙂

W końcu tradycję trzeba przekazywać dalej 😉

Ja swojego murzynka upiekłam w dużej foremce (takiej 30/19), bo chciałam uzyskać niższe ciasto, możecie je upiec również w dużej keksówce lub w tortownicy (wtedy odpowiednio wydłużcie czas pieczenia).

 

murzynek1

murzynek3

murzynek2

 

Murzynek
 
Autor:
Składniki
  • kostka margaryny (250 g)
  • pół szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao (jeśli lubisz bardziej intensywne ciasta, możesz dać więcej)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. W dużym garnku rozpuść razem margarynę, mleko, cukier i kakao.
  2. Gotuj mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści.
  3. Odlej ⅔ szklanki masy czekoladowej (będzie zużyta jako polewa), a resztę masy ostudź.
  4. Oddziel żółtka od białek.
  5. Zmieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.
  6. Dodaj żółtka pojedynczo do masy czekoladowej i krótko zmiksuj.
  7. Dodaj porcjami mąkę i miksuj - pod koniec masa zrobi się gęsta.
  8. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  9. Dodaj pianę do ciasta w dwóch partiach - mieszaj delikatnie łyżką, aż piana się dobrze połączy z ciastem.
  10. Wylej ciasto do przygotowanej foremki (ja piekłam w foremce 30/19) i piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).
  11. Po upieczeniu przestudź.
  12. Odłożoną część masy czekoladowej ponownie podgrzej, a następnie posmaruj nią wierzch ciasta.
Notatki
Ciasto możesz upiec również w dużej keksówce lub w tortownicy - wtedy ciasto piecz dłużej - nawet do 50 minut.

 

Beza z truskawkami i bitą śmietaną
Piegowate placuszki czekoladowe

Related Post