Migdałowe ciasto z sercem
Gofry maślane

Chyba wszyscy (albo zdecydowana większość) uwielbiamy czekoladę i desery z niej wykonane, dlatego myślę, że taki mus czekoladowy będzie idealny na walentynkowy wieczór we dwoje 🙂

Na ten szczególny dzień proponuję przygotowanie musu z dwóch rodzajów czekolad – białej i gorzkiej – świetnie z sobą współgrają i uzupełniają – tworząc udany związek – zupełnie jak zakochane pary 🙂

Mus z białej czekolady jest lekki, delikatny i słodki, mus z gorzkiej czekolady jest bardziej wyrafinowany, cięższy i „mocniejszy”.

Udekorujcie go kandyzowaną wisienką, albo innymi wyrazistymi owocami – np. malinami i otrzymacie deser idealny 🙂

Podaję od razu przepis na mniej więcej 4 porcje, abyście mogli zjeść dokładkę 😀

mus czekoladowy_1

mus czekoladowy_4

mus czekoladowy_3

Mus czekoladowy
 
Autor:
Ilość: 4
Składniki
mus z gorzkiej czekolady:
  • 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru
mus z białej czekolady:
  • 200 g białej czekolady dobrej jakości
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru
Wykonanie
  1. Obydwie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej (oczywiście oddzielnie :)) i odstaw do lekkiego wystudzenia.
  2. Do każdego musu utrzyj oddzielnie żółtka z cukrem aż będą puszyste.
  3. Zmiksuj śmietany kremówki, do każdej dodaj utarte żółtka oraz przestudzoną czekoladę.
  4. Ubij białka aż będą sztywne i dodaj do kremówki - delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Nałóż musy do szklaneczek - układaj je na zmianę.
  6. Schłódź w lodówce przez około 2 godziny.
  7. Przed podaniem możesz udekorować owocami.

 

Migdałowe ciasto z sercem
Gofry maślane

Related Post