Tort dinozaur wersja 2
Tort makowy z białą czekoladą

Ostatnio oficjalnie rozpoczęłam sezon rabarbarowy 🙂 Tradycyjnie wpadłam do mamy i ogołociłam jej ogródek 🙂

Dla mnie rabarbar, to jeden ze smaków dzieciństwa – najlepszy jedzony na surowo po obtoczeniu w cukrze 🙂 W tym roku nawet mój synek zajadał się takim rabarbarem 🙂

Ale ciasta z rabarbarem są również wspaniałe – zwykle proste i orzeźwiające, dlatego zawsze jak się tylko pojawi w ogródku piekę z niego placek owocowy 🙂 Przepis jest bardzo prosty i szybki. Jeśli ciasto upieczecie w dużej tortownicy wyjdzie wysokie, pulchne ciasto, jeśli w dużej blaszce – placek 🙂

 

 

Najprostsze ciasto z owocami
 
Autor:
Składniki
  • rabarbar (w ilości dowolnej - ja lubię go dużo w cieście)
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2,5 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szkl. oleju
Wykonanie
  1. Rabarbar obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki, zasyp odrobiną cukru i odstaw.
  2. Jajka ubij z cukrami na puszystą masę (podobnie jak biszkopt). Następnie dodawaj na zmianę mąkę i olej (jeśli ciasto będzie się wydawać za gęste, to możesz dodać trochę mleka).
  3. Ciasto wyłóż do foremki i na wierzchu ułóż odsączony rabarbar.
  4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (w przypadku placka) i około 50 minut w przypadku ciacha pieczonego w tortownicy (trzeba oczywiście sprawdzać patyczkiem stopień upieczenia).
  5. Po ostudzeniu posyp ciasto grubą porcją cukru pudru.
Notatki
Ostatnio wyczytałam, że do rabarbaru świetnie pasują wiórki kokosowe (jeszcze tego nie wypróbowałam), więc zachęcam do sprawdzenia takiej kombinacji 🙂
Rabarbar możesz oczywiście zastąpić dowolnymi owocami (niezbyt soczystymi) - świetne są jabłka pokrojone na plasterki,  brzoskwinie, truskawki itp.

 

Tort dinozaur wersja 2
Tort makowy z białą czekoladą

Related Post