Hiszpańskie babeczki trzykolorowe
Tarteletki z malinami i mascarpone

Te muffinki są super, bo nie wymagają wielu składników, a do ich wykonania wystarczy łyżka i dwie miski 🙂

Prawda, że to duża zaleta? 🙂

To jest przepis podstawowy na babeczki waniliowe, ale łatwo zamienić je w inne – dodając kakao otrzymamy babeczki czekoladowe. Możemy dodać do nich suchy mak, rodzynki, owoce, różne aromaty i dzięki temu stworzymy za każdym razem inny wypiek 🙂

Ciasto jest dość luźne, więc nie można przesadzić z dodatkami, bo opadną, ale można dodać trochę więcej mąki i będzie wtedy ok.

Z przepisu wychodzi około 12-16 babeczek.

 

 

 

 

Najprostsze muffinki
 
Autor:
Ilość: 12-16 sztuk
Składniki
  • 2 szklanki mąki (lub odrobinę więcej, jeśli dajemy ciężkie dodatki)
  • ⅔ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub aromat waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 80-90 g oleju
  • 2 jajka
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj dokłanie łyżką. Koniec 🙂
  2. Ciasto nałóż do przygotowanych foremek i piecz w 180 stopniach przez około 25 minut.

Babeczki upiekłam w foremce silikonowej z kształtami robaczków, a za ten wspaniały przepis dziękuję Kuchni tv 🙂

Hiszpańskie babeczki trzykolorowe
Tarteletki z malinami i mascarpone

Related Post