Reklama


Naleśniki gryczane

Babka drożdżowa wielkanocna
Makaroniki wielkanocne

Naleśniki gryczane

 

naleśniki z mąki gryczanej

 

Pyszny smak bułeczek gryczanych przekonał mnie do dalszych prób z mąką gryczaną i tym sposobem przygotowałam na weekendowe śniadanie naleśniki gryczane 🙂

W naszym domu wszyscy uwielbiamy naleśniki (no może mój syn najmniej, za to córka nadrabia za niego w ilości zjadanych naleśników), więc chętnych na testowanie nie brakowało.

Na pewno te naleśniki są intensywniejsze w smaku od zwykłych pszennych, a moja córka twierdziła nawet, że są trochę gorzkie.

Dla mnie nie były gorzkie w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, ale faktycznie jedząc je na sucho myślałam o tym, żeby je dosłodzić.

Są one też trochę mniej elastyczne niż zwykłe naleśniki i jakoś tak naturalnie smażyło się je odrobinę grubsze – normalnie smażę cieniutkie naleśniki.

Jeśli lubicie kaszę gryczaną, to te naleśniki gryczane też będą Wam smakować, a na pewno będą zdrowsze od zwykłych pszenniaków 😉

Z podanej porcji wyszło mi tyle naleśników, że zjedliśmy w czwórkę i jeszcze trzy zostały.

Mam jeszcze dla Was małą wskazówkę – ostatnio często robię ciasto naleśnikowe wieczorem, zostawiam na noc w lodówce, rano tylko mieszam i od razu smażę. Robię tak dlatego, że ciasto naleśnikowe powinno po przygotowaniu odstać około pół godziny. Normalnie to moja córka chodziła już przy mnie i marudziła, że jest głodna i kiedy będą naleśniki. Robiąc je wieczorem zyskuję rano prawie godzinę czasu 😀

Jeśli lubicie takie naleśnikowe eksperymenty, albo jesteście na diecie bezglutenowej, to wypróbujcie również przepisy na naleśniki jaglane albo na naleśniki ryżowe z nasionami chia.

 

naleśniki bezglutenowe

 

naleśniki gryczane

 

świeże truskawki

 

naleśniki na mące gryczanej

 

naleśniki gryczane

 

Naleśniki gryczane
 
Autor:
Składniki
  • 1,5 szklanki gryczanej
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • około 1,5-2 szklanki wody mineralnej
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie
  1. Jajka lekko zmiksuj.
  2. Dodaj do nich na zmianę mąkę, wodę i mleko - wlej najpierw 1,5 szklanki wody, a resztę dolej jeśli uznasz, że ciasto jest za gęste (powinno być dość lejące, aby potem naleśniki nie były zbyt grube).
  3. Na koniec dodaj olej i krótko zmiksuj.
  4. Miskę z ciastem odstaw na około pół godziny.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie zamieszaj.
  6. Smaż naleśniki na rumiano z obydwu stron.
  7. Przed nalaniem nowej porcji ciasto ponownie wymieszaj.

 

Babka drożdżowa wielkanocna
Makaroniki wielkanocne

Related Post

Reklama


%d bloggers like this: