Ciasteczka brownie
Ciasto jabłkowe z toffee

naleśniki jaglane 1

Jedliście kiedyś naleśniki jaglane?

Trochę różnią się od takich tradycyjnych naleśników – są bardziej „sztywne” i twardsze – trochę podobnie do naleśników z mąki ryżowej (chociaż moim zdaniem są zdecydowanie lepsze od naleśników ryżowych).

Jeśli szukacie przepisu na naleśniki bezglutenowe – to takie naleśniki będą w sam raz 🙂

Moje dzieci jadły je z kremem czekoladowo-orzechowym i truskawkami, ale trochę marudziły, że są mało elastyczne.

naleśniki jaglane 3

naleśniki jaglane 4

naleśniki jaglane 5

 

Za to ja z mężem potraktowaliśmy je jako tortille – i myślę, że w tej formie najlepiej się sprawdziły 🙂 Naleśniki posmarowaliśmy serkiem almette oraz rozgniecionym awokado doprawionym sokiem z cytryny i solą, do tego pomidorki koktajlowe i kiełki – całość zapieczone i podane na ciepło 🙂

Wyszła bardzo fajna kolacyjka 🙂

Z tej porcji wyszło mi około 8 dużych naleśników.

naleśniki jaglane 8

naleśniki jaglane 7

Naleśniki jaglane
 
Autor:
Składniki
  • 160 g mąki jaglanej
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 300 ml mleka
  • łyżka oleju
  • opcjonalnie woda mineralna do uzyskania konsystencji (nie dodawałam)
Wykonanie
  1. Jajka krótko zmiksuj ze szczyptą soli.
  2. Dodaj na zmianę mąkę na koniec dodaj olej.
  3. Ciasto musi być bardzo lejące - jeśli jest za gęste do dodaj wody mineralnej (naleśniki są twardawe, więc nie bój się zrobić rzadszego niż zwykle ciasta).
  4. Patelnię mocno rozgrzej i lekko posmaruj olejem - jeśli patelnia będzie zbyt chłodna, to naleśnik się do niej przyklei i za nic go nie ściągniesz 🙁
  5. Smaż naleśniki na rumiano z obydwu stron.
  6. Podaj z ulubionymi dodatkami.

 

Przepis z Kwestii Smaku (podaję z drobnymi zmianami).

Ciasteczka brownie
Ciasto jabłkowe z toffee

Related Post