Mega babeczki czekoladowo-malinowe
Szarlotka na kruchym spodzie

Zachęcona artykułem na temat węgierskiej kuchni zamieszczonym w jednym z wydań Polska Gotuje postanowiłam upichcić coś z ich przepisów 🙂

Kuchnia węgierska to nie tylko leczo i gulasze, ale również świetne desery.

Bardzo popularny – ale równocześnie bardzo pracochłonny – jest tort Dobosza (kiedyś go zrobię – gdy będę miała więcej czasu). Jego na razie skreśliłam ze względu na długie przygotowania.

Za to zaintrygowały mnie naleśniki a la Gundel 🙂

Gundel to słynny węgierski restaurator, który wymyślił te właśnie naleśniki.

Charakteryzują się tym, że są przełożone masą z mielonych orzechów włoskich i bakalii zmieszanych ze śmietaną i rumem. Naleśniki przed podaniem polewa się czekoladą i podpala 🙂

Ja postanowiłam, że zrobię je sobie na śniadanie – dlatego tą część „płonącą” sobie odpuściłam 😉

Przepis na naleśniki znajdziecie tutaj, możecie też skorzystać ze swojego ulubionego.

Poniżej podaję przepis na masę orzechową oraz na sos czekoladowy (możecie zrobić taki jak w przepisie, albo po prostu roztopić gorzką czekoladę z odrobiną mleka lub śmietany kremówki).

naleśniki a la Gundel1

naleśniki a la Gundel2

Naleśniki a la Gundel
 
Autor:
Składniki
masa:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • około 100 g rodzynek
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • kilka łyżek cukru - do smaku
  • śmietanka (użyłam kremówki)
  • rum
sos czekoladowy:
  • 1 szklanka mleka
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
Wykonanie
  1. Orzechy i migdały zmiksuj razem.
  2. Dodaj pozostałe bakalie, cukier i cynamon.
  3. Dolej po trochu śmietanki i rumu - zamieszaj.
  4. Jeśli masa jest zbyt gęsta to dolej więcej śmietanki.
  5. Masę nałóż na naleśniki, które zwiń w rulon.
  6. Podsmaż naleśniki z obu stron, aż będą rumiane.
  7. Już na talerzu polej je płynną czekoladą.
sos czekoladowy:
  1. Podgrzej mleko, do gorącego dodaj podzieloną na kostki czekoladę, dokładnie wymieszaj.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel, stopniowo dodaj do nich lekko przestudzoną czekoladę.
  3. Naleśniki możesz skropić odrobiną spirytusu i podpalić 🙂

 

Naleśniki w każdej postaci

Mega babeczki czekoladowo-malinowe
Szarlotka na kruchym spodzie

Related Post