Golden syrup
Bezowy tort dacquoise

Naleśniki to jedna z takich potraw, którą robi się „na oko” i ja też zawsze robię je na oko. Dla potrzeb mojego męża (który też teraz czasami smaży naleśniki) stworzyłam przepis, który zawsze się u nas sprawdza.

Ja najczęściej robię naleśniki z dwóch rodzajów mąki – ze zwykłej pszennej oraz z pełnoziarnistej (najczęściej jest to Lubella) oraz z dużej ilości mleka i wody gazowanej.

My najchętniej jemy naleśniki na słodko – z dżemem, czekoladą, białym twarogiem, owocami i śmietaną kremówką albo z golden syrup, ale w wersji obiadowej robimy też je z mięsem, albo nadzieniem szpinakowym.

Z podanej porcji otrzymacie około 15 naleśników (zależy to od wielkości patelni, na której będziecie je smażyć – moja ma 27 cm średnicy).

naleśniki3

naleśniki2

naleśniki4

Naleśniki - przepis na ciasto
 
Autor:
Ilość: ok 15 sztuk
Składniki
  • 250 g mąki (albo 150 g zwykłej i 100 g pełnoziarnistej)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 450 ml wody gazowanej
Wykonanie
  1. Zmiksuj lekko jajko ze szczyptą soli.
  2. Dodawaj stopniowo i na zmianę mąkę z wodą i mlekiem.
  3. Zmiksuj całość, aby nie było grudek.
  4. Rozgrzej patelnię, posmaruj pędzelkiem silikonowym zanurzonym w oleju.
  5. Chochlą nalej trochę ciasta naleśnikowego na patelnię, płynnym ruchem rozprowadź ciasto po całej powierzchni patelni.
  6. Gdy ciasto "zetnie" się z góry, ostrożnie przewróć naleśnik na drugą stronę. Potrzymaj chwilę na ogniu i zdejmij na talerz.
  7. Powtórz wszystko do wykorzystania całego ciasta.

 

 

Golden syrup
Bezowy tort dacquoise

Related Post