Bezy owocowe
Ciasto czekoladowe Donny Hay

naleśniki ryżowe_2

Dziś mam dla Was przepis na naleśniki ryżowe.

Powiem jedno – fanką nie jestem, ale przedstawiam jako ciekawostkę, a może też przyda się wszystkim tym, co nie mogą jeść pszenicy, a lubią naleśniki 🙂

A teraz czemu mi nie bardzo przypadły go gustu – naleśniki są grubsze, mniej elastyczne i takie jakby suche w smaku. Za to po zjedzeniu dwóch takich naleśników z twarożkiem byłam najedzona 😀

Ciasto musi być dużo rzadsze niż do tradycyjnych naleśników, bo inaczej to otrzymacie ryżowe tortille 😉 a przy smażeniu musicie pamiętać o częstym mieszaniu ciasta, bo mąka ryżowa opada na dno i tam zalega (zachowuje się podobnie jak mąka ziemniaczana).

Zrobiłam dużą porcję – taką jak normalnie robię dla mojej rodziny i taką podaję, ale spokojnie możecie zrobić z połowy porcji.

Inne przepisy na naleśniki (miedzy innymi na czekoladowe) znajdziecie tutaj 🙂

naleśniki ryżowe_1

naleśniki ryżowe_5

naleśniki ryżowe_7

Naleśniki ryżowe z chia
 
Autor:
Składniki
  • 450 g mąki ryżowej
  • 2 duże jajka
  • 400 ml mleka
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. Zmiksuj krótko jajka, a następnie dodawaj na zmianę mąkę, wodę i mleko, na koniec dodaj olej.
  2. Smaż naleśniki na lekko przesmarowanej olejem patelni.
  3. Podawaj na ciepło.

 

Bezy owocowe
Ciasto czekoladowe Donny Hay

Related Post