Nocny pszenny chleb z oliwkami

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
chleb z oliwkami

Przepis na prosty pszenny chleb pieczony z oliwkami

Jeśli lubicie piec w domu chleb, albo zawsze chcieliście spróbować samodzielnie upiec chleb, to zróbcie razem ze mną prosty chleb z oliwkami. Ten chleb jest o tyle fajny, że robi się praktycznie sam przez noc, rano go pieczecie i zjadacie na śniadanie.

chleb z oliwkami

Nocny pszenny chleb z oliwkami przepis krok po kroku

Koniecznie upiecz swojej rodzinie taki pyszny chleb z zielonymi oliwkami i zobacz jak pysznie smakuje!

chleb z oliwkami4

Nocny pszenny chleb z oliwkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prosty chleb pszenny pieczony z oliwkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
12 hours 30 minut
Czas całkowity 14 hours
Porcje 1 bochenek
Składniki

składniki na nocny chleb z oliwkami

Instrukcja
 

Jak zrobić nocny chleb z oliwkami

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną ciepłej wody – wymieszaj.
    5 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • W dużej misce zmieszaj obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy.
    425 g mąki chlebowej, 75 g mąki pełnoziarnistej pszennej, 1 czubata łyżeczka soli
  • Dodając stopniowo wodę wyrób ciasto – możesz to robić mikserem.
    około 390 ml ciepłej wody
  • Dodaj oliwki i ponownie zagnieć.
    100 g oliwek
  • Miskę przykryj i odstaw na 12-14 godzin (najlepiej na noc).
  • Rano ostrożnie wyłóż ciasto na wysypany mąką blat i lekko zagnieć składając brzegi ciasta do środka.
  • Umieść ciasto w koszu do wyrastania lub w misce wysypanej mąką (albo w namoczonym garnku rzymskim) i poczekaj aż podrośnie (około pół godziny)
  • Nagrzej piekarnik do 230 stopni (góra/dół) – w piekarniku nagrzej od razu garnek lub naczynie żaroodporne do pieczenia chleba.
  • Ostrożnie umieść chleb w naczyniu i przykryj go pokrywką.
  • Piecz pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 20-30 minut.
  • Po upieczeniu ostudź na kratce.
Notatki
Jeśli chleb pieczesz w garnku rzymskim, to naczynie włóż do zimnego piekarnika. Włącz grzanie na 220 stopni i piecz w tej temperaturze przez 30 minut od pełnego nagrzania piekarnika, potem zdejmij pokrywę i podpiecz kolejne 20-30 minut.
Prywatne
Słowa kluczowe chleb nocny, chleb oliwkowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chleb oliwkowy

Nocny chleb pszenny z zielonymi oliwkami – uwagi

Chciałam Wam dziś zaproponować prosty w wykonaniu (chociaż potrzebujący czasu) pszenny chleb z oliwkami.

Chleb potrzebuje czasu, bo wyrasta przez noc (około 11-14 godzin).

To długie wyrastanie powoduje, że chleb ma piękne dziury :)

Oryginalny przepis znalazłam na już niestety nieistniejącym blogu Hint of Vanilla, ale podaję Wam przepis lekko zmieniony i porcję na jeden bochenek.

Chleb musi być wypiekany w garnku, albo czymś co może go zastąpić – np. żaroodpornym naczyniu z przykrywką, albo w garnku rzymskim.

To pozwala mu utrzymać kształt oraz sprawia, że chleb ma po upieczeniu chrupiącą skórkę.

Naczynie w którym będzie piec powinno być gorące zanim włożycie do niego chleb, ale jeśli pieczecie w garnku rzymskim, to po namoczeniu go w wodzie włóżcie chleb do zimnego garnka i wstawcie do zimnego piekarnika, a dopiero wtedy włączcie grzanie piekarnika.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis oraz sprawdźcie inne moje przepisy na domowe pieczywo.

chleb z oliwkami4

Polecane przepisy na domowe chleby

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na rewelacyjne domowe pieczywo. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 7 października