Odwrócone ciasto bananowe
Przepis na odwrócone ciasto z karmelizowanymi bananami
Przepis na odwrócone ciasto bananowe to klasyczna i wyjątkowo apetyczna kombinacja puszystego ciasta z bananami oraz karmelizowanym sosem. Delikatne, wilgotne wnętrze ciasta doskonale smakuje w połączeniu z bananami zatopionymi w intensywnym karmelowym sosie, który dodaje ciastu słodyczy i głębi smaku. To szybki i prosty sposób na przygotowanie eleganckiego wypieku, który doskonale sprawdzi się jako deser lub słodka przekąska na każdą okazję. Odwrócone ciasto bananowe to połączenie tradycji z nowoczesnym smakiem, które zachwyci każdego, kto go spróbuje.
Spis treści
Odwrócone ciasto bananowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta bananowe, to spróbuj takiej wersji z karmelizowanymi bananami na wierzchu.
Odwrócone ciasto bananowe przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22-24 cm.
Składniki
składniki na banany w karmelu
Instrukcja
Jak zrobić odwrócone ciasto z bananami w karmelu
- W rondelku lub na patelni rozpuść razem masło z cukrem trzcinowym- do momentu aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowej barwy.55 g masła, 110 g cukru trzcinowego
- Dodaj ziarna z wanilii oraz rum – może zajść gwałtowna reakcja, więc alkohol wlewaj ostrożnie.1 łyżka rumu, 1 laska wanilii
- Przelej karmel do żaroodpornej formy do pieczenia (średnica 22-24 cm).
- Banany obierz i przekrój wzdłuż na trzy plastry, a następnie ułóż je ciasno na karmelu.ok 3 banany
- Miękkie masło utrzyj z cukrem.115 g masła, 150 g cukru
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.175 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku, a następnie wsyp połowę mąki.2 jajka
- Zmiksuj całość na niskich obrotach, dodaj mleko i wsyp pozostałą mąkę – nie miksuj długo – tylko do połączenia składników.125 ml mleka
- Przelej ciasto na banany.
- Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-35 minut – do suchego patyczka
- Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożnie przełóż na talerz, tak aby banany znalazły się u góry.
- Podaj jeszcze na ciepło z gałką lodów :D
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z karmelizowanymi bananami – uwagi
Znowu banany przeszły mi w fazę „dziewczyny lubią brąz” i moje dzieci zaczęło spoglądać na nie z obrzydzeniem. Gdy tak się dzieje, to wiem, że to idealny czas na upieczenie ciasta z bananami. Takie właśnie brązowe i nieatrakcyjne są idealne do wypieków – miękkie i mega aromatyczne. A ja je jeszcze podkręciłam ich smak piekąc odwrócone ciasto z bananami.
Lepiące, karmelowe i wcale nie za słodkie – karmel jest słodziutki – i owszem – taka jego rola, ale już do samego ciasta cukier ograniczyłam, więc całość jest po prostu idealna.
Jeśli chcecie dobrą radę, to koniecznie zjedzcie chociaż jeden kawałek jeszcze ciepłego ciasta bananowego z gałką lodów – rewelacja :D Policzyłam nawet kalorie i kawałek ciasta (przy foremce 22 cm średnicy przewidziałam 12 porcji), to niecałe 290 kalorii – jak na ciacho z karmelem, to bardzo przyzwoita wartość – nie uważacie?
Nie martwcie się jeśli Wasze banany nie osiągnęły jeszcze idealnego brązu – te żółte też będą się idealnie nadawały do ciasta. Teraz już myślę, że absolutnie nic nie szkodzi na przeszkodzie, abyście pomaszerowali do kuchni i upiekli ciacho :)
A na blogu znajdziecie również inne przepisy na odwrócone karmelowe ciasta – spróbujcie odwrócone ciasto morelowe albo odwrócone ciasto z gruszkami.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na ciasta bananowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta przygotowane z bananami. Na blogu jest niezły wybór, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy: