Muffinki marchewkowe
Urodzinowe torty Krzysia

Była już wcześniej tarta tatin – czyli odwrócona tarta z jabłkami, a dziś czas na ucierane ciasto pieczone w podobny sposób.

Najpierw więc układamy na spodzie  na przygotowanym sosie owoce, a dopiero potem wykładamy na nie ciasto i tak pieczemy 🙂

Możecie użyć tu dowolnych owoców – także takich z puszki. Ja wybrałam gruszki 🙂

Podany przepis jest na tortownicę 20-22 cm.

odwrócone ciasto owocowe 

odwrócone ciasto owocowe 

odwrócone ciasto owocowe 

odwrócone ciasto owocowe 

odwrócone ciasto owocowe 

odwrócone ciasto owocowe 

 

Odwrócone ciasto owocowe
 
Autor:
Składniki
składniki sosu:
  • 45 g masła (około 2 łyżki)
  • 130 g brązowego cukru
  • 4 łyżeczki dowolnego dżemu (ja użyłam brzoskwiniowego)
  • dowolne owoce - ja użyłam 3 gruszki
składniki ciasta:
  • 190 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 190 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 113 g miękkiego masła
  • 135 g cukru
  • 2 jajka
Wykonanie
  1. Przygotuj sos do owoców - w garnuszku umieść brązowy cukier i masło, podgrzej, aż cukier zacznie się rozpuszczać, dodaj dżem i podgrzewaj jeszcze chwilę. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Przygotuj foremkę - natłuść i wysyp bułką tartą boki, a na dno połóż papier do pieczenia. Wylej ostudzony sos i ułóż pokrojone owoce.
  3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj pojedynczo jajka i dalej ucieraj. Dodaj ekstrakt z wanilii i na przemian mąkę i mleko. Gotowe ciasto wyłóż na owoce.
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut - do suchego patyczka (trzeba szczególnie sprawdzać, czy środek jest dobrze upieczony).
  5. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia, a potem wyjmij ciasto z foremki - przyłóż talerz i szybko obróć ciasto, usuń papier do pieczenia z wierzchu.
  6. Ja, dla pełni rozpusty, swoje ciasto podałam z sosem toffi 🙂

Inspiracją było dla mnie ciasto z blogu Bakingdom.

Muffinki marchewkowe
Urodzinowe torty Krzysia

Related Post