Odwrócone ciasto z morelami

Zaktualizowany: 2023 26 lipca
odwrócone ciasto z morelami

Przepis na pyszne ciasto z morelami i migdałami

Zapraszam na odwrócone ciasto z morelami. To lekko migdałowe ciasto upieczone jest z morelami na dnie, dzięki temu karmelizują się one w trakcie pieczenia, a potem smakują niebiańsko. Spróbujcie koniecznie!

migdałowe ciasto z morelami

Odwrócone ciasto z morelami przepis krok po kroku

Jeśli macie w domu świeże soczyste morele, to koniecznie zróbcie odwrócone ciasto morelowe z mielonymi migdałami.

odwrócone ciasto z morelami 1

Odwrócone ciasto z morelami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto morelowe pieczone do góry nogami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
15 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Szczelna forma do pieczenia o średnicy około 20-23 cm.
Składniki

składniki na sos do ciasta

składniki na migdałowe ciasto

  • 1.5 szklanki mąki pszennej (- 225 g)
  • 0,5 szklanki migdałów ( – najpierw podpraż je na patelni, a potem zmiksuj lub zmiel)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 120 g masła (miękkiego )
  • 3/4 szklanki cukru (- 150 g)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • aromat migdałowy (odrobina – do smaku)
  • 120 ml mleka (lekko ciepłego )

dodatkowe składniki do odwróconego ciasta z morelami

  • 6-8 moreli (dużych)
  • 1 garść płatków migdałowych (lub słupków )
Instrukcja
 

Jak zrobić sos do odwróconego ciasta

  • Wszystkie składniki sosu umieść w rondelku i podgrzej, aż się rozpuszczą i połączą.
    3 łyżki miodu, 1 łyżka masła, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Formę do ciasta o średnicy 20-23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wylej sos na dno i kolistymi ruchami foremki rozprowadź go po dnie.
  • Morele przekrój na pół, usuń pestki i ułóż je na dnie foremki przecięciem do dołu.
    6-8 moreli
  • Przestrzenie między morelami wypełnij płatkami lub słupkami migdałowymi.
    1 garść płatków migdałowych

Jak zrobić odwrócone ciasto migdałowe z morelami

  • Masło zmiksuj z cukrem, aż będzie białe i puszyste,
    120 g masła, 3/4 szklanki cukru
  • Dodaj do niego aromat migdałowy.
    aromat migdałowy
  • Mąkę zmieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami.
    1.5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki migdałów, 1 szczypta soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj jedno jajko i od razu wsyp łyżkę mieszaniny mącznej.
    2 jajka
  • Krótko zmiksuj i powtórz czynności z drugim jajkiem.
  • Dodaj mleko i resztę mąki – krótko zmiksuj.
    120 ml mleka
  • Wyłóż ciasto na wierzch owoców i wyrównaj.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu odstaw ciasto na około 15 minut, a następnie ostrożnie wyjmij je na talerz, tak aby warstwa owocowa była u góry.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto do góry nogami, ciasto pieczone odwrotnie, ciasto z karmelizowanymi owocami, ciasto z mielonymi migdałami, ciasto z owocami na dole
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
odwrócone ciasto z morelami

Migdałowe ciasto z morelami – uwagi

Powiem tak, odwrócone ciasto z morelami, to sama przyjemność – jest lekkie, przepyszne, mocno owocowe i zachwycające w swoim wyglądzie :)

Morele lekko się karmelizują i miękną, przez co rozpływają się w ustach, płatki migdałowe nadają zaś chrupkość.

Pomarańczowy miąższ owoców wygląda wręcz obłędnie (a jeśli dodatkowo posmarujecie go odrobiną podgrzanego miodu, to owoce nabiorą połysku) i siedząc na balkonie można poczuć się jak w rozgrzanej słońcem Toskanii :)

Najlepiej zjeść jeszcze ciepły kawałek ciasta morelowego z gałką lodów – będziecie w niebie :)

Przy okazji zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z owocami – znajdziecie tu mnóstwo pysznych pomysłów.

tarta tatin z morelami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę
ucierane ciasto z morelami i migdałami

Przepis znalazłam na tej stronie.

Polecane przepisy na ciasto odwrócone

Zobaczcie inne moje przepisy na ciasta pieczone w sposób odwrócony. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 10 lipca

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. Odwrócone ciasto bananowe - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 29 marca w 06:41- Odpowiedz

    […] na blogu znajdziecie również inne przepisy na odwrócone karmelowe ciasta – spróbujcie odwrócone ciasto morelowe albo odwrócone ciasto z […]

  2. Odwrócone ciasto kokosowe - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 22 kwietnia w 06:22- Odpowiedz

    […] już wcześniej różne „odwrócone” ciasta, ale były to ciasta owocowe (np. z morelami, rabarbarem czy z […]

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na odwrócone ciasto z morelami

Przepis na migdałowe ciasto z morelami pieczone do góry nogami to pyszne ciasto na lato. Na czym polega to pieczenie do góry nogami? Otóż owoce układamy na dnie foremki i przykrywamy ciastem, a nie jak tradycyjnie gdy owoce układamy na wierzchu ciasta. Dzięki temu zabiegowi owoce nie wypuszczają soku do ciasta, za to ładnie się karmelizują podczas pieczenia. potem trzeba ciasto po upieczeniu ostrożnie obrócić, tak aby morele były na górze ciasta. Najlepiej odczekać chwilę, aby nie oparzyć się ewentualnym sokiem z owoców.

Migdałowe ciasto z morelami

Zobaczcie mój przepis na ciasto z morelami i sprawdźcie jak zrobić odwrócone ciasto z owocami. Z moim dokładnym przepisem przygotujecie przepyszne ciasto morelowe, które zasmakuje każdemu. Skąd się w ogóle wzięły te ciasta odwrócone? Otóż najpopularniejszym ciastem tego typu jest tarta tatin - czyli odwrócona tarta z karmelizowanymi jabłkami. Od niej się zaczęło, a teraz ciągle powstają nowe przepisy z różnymi owocami. Moje odwrócone ciasto z morelami to taka uwspółcześniona wersja ciasta tarta tatin :) Spróbujcie koniecznie jednego i drugiego ciasta.