Babeczki z truskawkami
Tort Monster High

Ostatnio kolega się dopytywał dlaczego na blogu nie ma przepisu na omlety, które robi mój mąż Bartosz (a robi je nieziemskie). Po tym zapytaniu pomyślałam sobie – no właśnie, dlaczego do tej pory nigdy nie podałam tego przepisu?

Teraz nadrabiam te zaległości – zapewne ku ogromnej uciesze wszystkich tych, którzy mieli szczęście być u nas na śniadaniu 🙂

Zapraszam po przepis 🙂

omlety Bartka

omlety Bartka

omlety Bartka

omlety Bartka

Omlety Bartka
 
Autor:
Ilość: 10
Składniki
  • 5 jajek
  • 10 czubatych łyżek mąki
  • mleko (do nadania odpowiedniej konsystencji - około 1,5 szklanki)
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (40g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie
  1. Białka z jajek należy ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli - piana będzie się lepiej trzymać)
  2. Żółtka utrzeć z cukrem. Wszystkie sypkie produkty (mąkę, budyń, proszek do pieczenia) wymieszać razem i dodawać powoli do żółtek regulując konsystencję mlekiem. Ciasto musi być konsystencji odrobinę gęstszej od ciasta naleśnikowego (jak będzie za gęste to nie urośnie na patelni)
  3. Na koniec dodać 3 łyżki oleju rzepakowego oraz połączyć z pianą z białek delikatnie mieszając łyżką (nie ubijaczką! bo rozbijecie strukturę piany)
  4. Smażymy omlety na malej patelni (16cm) na odrobinie oleju rzepakowego na średnim ogniu pod przykryciem, aby omleciki urosły. Tuż przed ścięciem góry przekładamy na drugą stronę i podpiekamy jeszcze chwilę.
Notatki
Idealnie smakują ze słodkim dodatkiem ale również są świetne z podgrzaną kukurydzą z puszki Jeżeli podana porcja jest dla Was za duża to należy przyjąć, że na jedno jajko przypadają dwie łyżki mąki a resztę składników dodajemy proporcjonalnie.

Babeczki z truskawkami
Tort Monster High

Related Post