Oponki i minipączki twarogowe

Zaktualizowany: 2024 9 stycznia
oponki i minipączki twarogowe

Przepis na oponki i minipączki twarogowe

Przepis na oponki i malutkie pączkusie twarogowe to propozycja idealna na Tłusty Czwartek i nie tylko. Te puszyste i smakowite oponki, przygotowane z dodatkiem twarogu, rozpływają się w ustach, dostarczając niezapomnianego doznania smakowego. Bez względu na to, czy wybierzesz większe oponki czy małe pączki, każdy kęs będzie pełen słodkości i delikatności. Idealne na śniadanie, deser czy słodki przerywnik w ciągu dnia, oponki i pączki twarogowe to smaczny sposób na delektowanie się tradycyjnymi smakami w nowoczesnej odsłonie. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!

oponki i minipączki twarogowe

Oponki i minipączki twarogowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz smakowite smażone oponki, to koniecznie zrób takie z dodatkiem twarogu.

oponki drożdżowe

Oponki i minipączki twarogowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe oponki przygotowane z twarogiem.
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours
Porcje 20
Składniki

składniki na drożdżowe oponki twarogowe

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe oponki twarogowe

  • Drożdże rozkrusz do szklanki, wsyp cukier i wlej mleko, zamieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce do lekkiego ruszenia.
    10 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, około 50 ml mleka
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta.
    300 g mąki pszennej, 250 g twarogu sernikowego, 1 jajko, 1 żółtko, 100 ml maślanki, 50 g cukru
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto (będzie z tych bardziej kleistych). Jeśli ciasto za bardzo się lepi, to dodaj więcej mąki.
  • Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm.
  • Szklanką wycinaj duże koła, w ich środku wycinaj mniejsze dziurki kieliszkiem.
  • Przykryj wszystko ściereczką i odstaw na jeszcze pół godziny do wyrośnięcia (jeśli ci się spieszy, to możesz pominąć ten krok).
  • Smaż oponki i minipączki (koła wycięte kieliszkiem) z obu stron na rumiano, sprawdź wykałaczką, czy są gotowe (wykałaczka po wbiciu w oponkę będzie czysta).
  • Osącz na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe obtocz w cukrze i posyp odrobiną cynamonu.
    cukier
Notatki
Jak wszystkie drożdżowe wypieki, oponki najlepsze są pierwszego dnia, ale jeśli coś zostanie coś do następnego dnia, to wystarczy podgrzać je chwilę w mikrofalówce, aby znów były miękkie i puszyste :)
Prywatne
Słowa kluczowe oponki twarogowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
oponki i minipączki twarogowe

Drożdżowe oponki z twarogiem – uwagi

Oto kolejny przepis na szaleństwa tłustoczwartkowe – drożdżowe oponki i minipączki z twarogiem. Powiem krótko – to jest pycha!! Ciasto wychodzi bardzo puszyste, delikatne i lekkie. Cukier podczas jedzenia oblepia palce i buzię, więc na koniec mamy dodatkową przyjemność z oblizywania się.

Jeśli jesteście łasuchami jak ja, to to jest strzał w 10! Do kuchni marsz!

Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na pyszne oponki.

oponki i minipączki twarogowe
oponki i minipączki twarogowe

Polecane przepisy na oponki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne oponki o różnych smakach. Na blogu jest ich ogromny wybór, a ja tu polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 3 lutego