Faworki zwane chrustem 🙂
Pączki hiszpańskie zwane gniazdami

Oto kolejny przepis na szaleństwa tłustoczwartkowe – oponki i minipączki twarogowe.

Powiem krótko – to jest pycha!!

Ciasto wychodzi bardzo puszyste, delikatne i lekkie, cukier podczas jedzenia oblepia palce i buzię, więc na koniec mamy dodatkową przyjemność z oblizywania się 🙂

Jeśli jesteście łasuchami jak ja, to to jest strzał w 10 🙂

Do kuchni marsz!

oponki i minipączki twarogowe

oponki i minipączki twarogowe

oponki i minipączki twarogowe

oponki i minipączki twarogowe

oponki i minipączki twarogowe

 

Oponki i minipączki twarogowe
 
Autor:
Składniki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • około 50 ml ciepłego mleka (do drożdży)
  • 2 szklanki mąki (plus dodatkowo do ewentualnego dosypania oraz do posypywania stolnicy)
  • 250 g twarogu sernikowego (albo zwykłego zmielonego)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 ml maślanki (może to też być śmietana)
  • ¼ szklanki cukru
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier do oprószenia
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz do szklanki, wsyp cukier i wlej mleko, zamieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce do lekkiego ruszenia.
  2. W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto (będzie z tych bardziej kleistych). Jeśli ciasto za bardzo się lepi, to dodaj więcej mąki. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinaj duże koła, w ich środku wycinaj mniejsze dziurki kieliszkiem. Przykryj wszystko ściereczką i odstaw na jeszcze pół godziny do wyrośnięcia (jeśli ci się spieszy, to możesz pominąć ten krok).
  4. Smaż oponki i minipączki (koła wycięte kieliszkiem) z obu stron na rumiano, sprawdź wykałaczką, czy są gotowe (wykałaczka po wbiciu w oponkę będzie czysta). Osącz na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe obtocz w cukrze i posyp odrobiną cynamonu.
  5. Jak wszystkie drożdżowe wypieki, oponki najlepsze są pierwszego dnia, ale jeśli coś zostanie coś do następnego dnia, to wystarczy podgrzać je chwilę w mikrofalówce, aby znów były miękkie i puszyste 🙂
Notatki
Składniki na około 20 oponek.

Faworki zwane chrustem 🙂
Pączki hiszpańskie zwane gniazdami

Related Post