Zaktualizowany: 2023 4 październikaOpublikowano: 2014 10 grudnia
orzechowe musli przepis

Przepis na granolę orzechową idealną na śniadanie

Jeśli rano macie mało czasu na śniadanie i lubicie coś „chrupnąć”, to orzechowa granola jest idealnym rozwiązaniem właśnie dla was. Przygotujcie sobie chrupiącą granolę z orzechami, schowajcie do szczelnego pojemnika i zjadajcie kiedy tylko najdzie was ochota. Gorąco polecam!

orzechowa granola

Orzechowa granola przepis krok po kroku

Jeśli lubisz chrupiącą i zdrową domową granolę, to koniecznie zrób taką z orzechami.

orzechowa granola1

Orzechowa granola przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowe chrupiące musli z orzechami i masłem orzechowym.
5 z 3 ocen
Porcje 10
Składniki

składniki na granolę orzechową

Instrukcja
 

Jak zrobić chrupiącą orzechową granolę

  • Do dużej miski wsyp płatki, orzechy i migdały – wymieszaj.
    1,5 szklanki płatków, 0,5 szklanki orzechów laskowych, 0,5 szklanki orzechów włoskich, 1/3 szklanki migdałów
  • W małym garnku podgrzej trochę wody, dodaj miód i masło orzechowe – mieszaj do połączenia się składników.
    4 łyżki miodu, 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • Wlej mieszaninę do płatków z orzechami i dokładnie wymieszaj.
  • Dużą blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia,
  • Wysyp granolę na papier i rozprowadź równą warstwą.
  • Piecz około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (góra/dół).
  • Mniej więcej w połowie pieczenia przemieszaj płatki, aby podpiekły się równomiernie.
  • Po upieczeniu wystudź i przełóż do szczelnego pojemniczka.
Notatki
Szklanka ma pojemność 250ml.
Prywatne
Słowa kluczowe chrupiące płatki, musli z orzechami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chrupiące musli z orzechami

Zdrowa granola z orzechami – uwagi

Po sukcesie dyniowej granoli (nawet moje dzieci ją jadły – szczególnie córka) przygotowałam kolejną porcję domowego musli.

Teraz pchnęło mnie w kierunku orzechów, które wręcz uwielbiam.

Tak więc granola jest mocno orzechowa – pełno w niej orzechów laskowych, włoskich, migdałów i masła orzechowego (swoją drogą muszę uzupełnić jego zapasy, a coś nie widać w Lidlu tygodnia amerykańskiego :( – ich masło orzechowe jest najlepsze).

Do orzechów dodałam płatki owsiane, ale możecie użyć inne – np. orkiszowe, żytnie, pszenne – czyli takie, które lubicie najbardziej.

Jeśli lubicie różnorodność w granoli, to spokojnie już po upieczeniu granoli możecie dodać do niej rodzynki, suszoną żurawinę, suszone śliwki lub morele :)

Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku zamieszczony tuż pod zdjęciami i sprawdźcie jak zrobić granolę w domu.

Polecane przepisy na domową granolę

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i zdrowe granole idealne na śniadanie i przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem