Reklama


Orzechowe ciasteczka z dżemem

Orzechowe ciasteczka z dżemem Marthy Stewart

 

ciasteczka orzechowe

 

Przepis na orzechowe ciasteczka z dżemem wypatrzyłam u Marthy Stewart jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia.

Miałam wtedy tyle przepisów wcześniej zaplanowanych, że już zupełnie nie starczyło mi na nie czasu.

Jedak przepis tak mi się podobał, że zapamiętałam je na później.

Teraz wykorzystuję go przy okazji Walentynek 🙂

Te ciasteczka orzechowe są bardzo uniwersalne – zmieniając kształt i dżem możecie podać je na różne okazje – w Boże Narodzenie robimy gwiazdki, w Walentynki serduszka, w Wielkanoc kwiatuszki, a poza tym możemy je robić zupełnie bez okazji.

A na prawdę warto, bo ciasteczka są przeeeepyszne – ja sama ciągle się do nich dobierałam, a moja córka zjadła chyba większość.

Nawet sąsiedzi się załapali na kilka i też im bardzo smakowały 🙂

Same ciasteczka orzechowe są bardzo kruche i muszę przyznać, że niezbyt wdzięczne do wałkowania i wykrawania – trzeba z nimi postępować bardzo delikatnie, bo się lubią rwać – ja do przekładania na blaszkę pomagałam sobie podkrajając ciastka od spodu szerokim nożem i przenosząc je na nim na papier do pieczenia.

Za to po upieczeniu to bajka – aromatyczne, delikatne i kruche.

Po przełożeniu dżemem i poleżeniu ciasteczka miękną – ale dalej są przepyszne – dlatego jeśli wolicie je chrupiące, to przełóżcie je dżemem bezpośrednio przed podaniem.

Spróbujcie też przepis na czekoladowe ciasteczka z kremem podobne do ciasteczek oreo.

 

ciasteczka orzechowe z dżemem

 

hazelnut cookies

 

ciasteczka na walentynki

 

ciastka orzechowe

 

ciasteczka przekładane dżemem

 

ciasteczka orzechowe

 

Orzechowe ciasteczka z dżemem
 
Autor:
Składniki
  • 425 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 200 g orzechów laskowych
  • 230 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • około ¾ szklanki dżemu malinowego (lub innego czerwonego:))
Wykonanie
  1. Orzechy laskowe podpraż w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut - przełóż orzechy na czystą ściereczkę i energicznie trąc materiałem o orzechy usuń z nich skórkę.
  2. Przełóż orzechy do blendera i zmiksuj na mączkę.
  3. Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  4. Do masy jajecznej dodaj po jednym żółtku i krótko zmiksuj.
  5. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i zmielonymi orzechami.
  6. Do masy maślanej dodaj porcjami mąkę i miksuj do połączenia składników.
  7. Jeśli mikser ma problemy ze zmieszaniem, to końcówkę krótko zagnieć rękoma.
  8. Podziel masę na dwie części, każdą spłaszcz, zawiń w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
  9. Po schłodzeniu wyjmij jedną część ciasta, rozwałkuj na około 5 mm grubości - podsypuj odrobiną mąki, bo ciasto może się lekko rwać - w takim przypadku sklejaj je w trakcie.
  10. Wycinaj duże koła i duże serca - tyle aby tworzyły pary.
  11. W co drugim ciastku wytnij na środku mniejszy kształt.
  12. Ciastka są bardzo delikatne i lubią się rwać, więc proponuję przenosić je na blachę do pieczenia na szerokim nożu.
  13. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  14. Po upieczeniu ostudź.
  15. Całe ciasteczka smaruj dżemem i przykrywaj ciasteczkiem z wyciętym środkiem.
  16. Ciastka przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
 

 

 

 

 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: