Pszenny chleb serowy
Babeczki pomarańczowe z makiem i żurawinami

Jakiś czas temu znalazłam w internecie zdjęcie apetycznych orzechowych miniserniczków. Na mojej stronie na facebooku wzbudziło ono wielkie poruszenie i w końcu wspólnymi siłami znaleźliśmy przepis do tego zdjęcia 🙂

Zaintrygowało mnie, że do ich upieczenia użyto masła orzechowego i wiedziałam, że wcześniej, czy później na pewno je upiekę 🙂

Ostatnio mąż zrobił twaróg, a że akurat mieliśmy wyjechać na weekend i nie chcieliśmy go zostawiać, to szybko postanowiliśmy upiec właśnie te miniserniczki.

Przyznaję się bez wstydu, że wyjadałam masę z miski, co mi się już dawno nie zdażyło 🙂 Dzięki dodatkowi masła orzechowego serniczki nabierają pięknej beżowej barwy i lekkiego orzechowego smaku – jak na dzień dzisiejszy ogłaszam, że jest to mój ulubiony sernik – zaraz po serniku na zimno 🙂

Z podanej porcji otrzymacie 12 miniserniczków lub sernik o średnicy 20-22 cm.

 

Orzechowe miniserniczki
 
Autor:
Ilość: 12 szt
Składniki
składniki spodu:
  • 1 szkanka rozdrobnionych ciasteczek oreo (albo innych ciastek z kremem)
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
składniki masy:
  • 500 g zmielonego sera sernikowego
  • pół szklanki kremowego masła orzechowego
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki kremówki
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • opakowanie budyniu waniliowego (opcjonalnie)
składniki polewy:
  • 50-60 ml śmietany kremówki
  • 100 g czekolady (ja dałam po połowie gorzką i mleczną)
Wykonanie
  1. Rozdrobnione ciasteczka wymieszaj z masłem, wyłóż nim dna foremek, albo dno tortownicy i lekko dociśnij. Piecz przez 5 minut w 180 stopniach.
  2. Zmiksuj razem ser i masło orzechowe, dodaj cukier, pojedynczo jajka, śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii i budyń. Masę serową wyłóż na podpieczony spód. Piecz w 180 stopniach przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez około 80 minut (w przypadku, gdy pieczesz całość w tortownicy). Jeśli pieczesz miniserniczki w małych foremkach - piecz je w 180 stopniach przez około 15 minut.
  3. Serniczki ostudź. Najlepiej schłódź w lodówce przez kilka godzin, albo noc.
  4. Przygotuj polewę - czekoladę pokrusz, zalej śmietanką kremówką i podgrzej minutę w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj, jeśli czekolada się jeszcze nie rozpuściła, podgrzej ją jeszcze chwilkę. Polej polewą serniczki, udekoruj według uznania.

Pszenny chleb serowy
Babeczki pomarańczowe z makiem i żurawinami

Related Post