Jagodowy sernik
Bułeczki misie

Musicie przyznać, że „orzechowy mus na spodzie z precelków” brzmi intrygująco. Czy dodatkowo was zainteresuje fakt, że jest to również po trosze sernik?

Tak więc, mamy tu lekko słony spód upieczony z precelków, warstwę czekolady oraz lekką, puszystą lekko orzechową piankę ze śmietany kremówki, twarogu i masła orzechowego.

Mówię Wam – pycha 🙂

Jeśli obawiacie się słonych precelków, to możecie zrobić zwykły spód ciasteczkowy, albo krakersowy, ale musicie wypróbować tą wersję – słony smak spodu świetnie się komponuje ze słodkim musem.

Przepis znalazłam tutaj  – dałam jednak prawie dwa razy tyle twarogu i zrezygnowałam z górnej warstwy śmietany kremówki – zdecydowałam, że taka ilość kalorii mogłaby mnie jednak zabić 😉

Poniżej podaję moją wersję tego deseru.

pianka orzechowa5

pianka orzechowa2

pianka orzechowa3

pianka orzechowa4

Orzechowa pianka na spodzie z precelków
 
Autor:
Składniki
składniki spodu:
  • 3 szklanki precli (150 g)
  • 90 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g czekolady (użyłam mleczne dropsy)
składniki musu:
  • 160 g kremowego masła orzechowego
  • 400-500 g twarogu sernikowego
  • 1 łyżeczka wanilii lub cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki zimnej wody
Wykonanie
wykonanie spodu:
  1. Precelki zmiksuj, dodaj rozpuszczone masło i cukier. Dokładnie wymieszaj.
  2. Dno tortownicy o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Wyłóż masę precelkową do tortownicy, ugnieć tak, aby masą obłożyć też boki foremki.
  4. Podpiecz spód przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  5. Rozdrobnioną czekoladę włóż na spód i podgrzej w piekarniku przez około 5 minut.
  6. Wyciągnij tortownicę z piekarnika, łopatką rozsmaruj równo czekoladę i odstaw do wystudzenia.
wykonanie musu:
  1. Namocz żelatynę w wodzie i odstaw do napęcznienia. Po około 5-10 minutach podgrzej żelatynę przez chwilę (około 10 sekund ) w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, tak aby się rozpuściła. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Zmiksuj razem masło orzechowe, twaróg, cukier puder i wanilię.
  3. W oddzielnej misce ubij śmietanę kremówkę.
  4. Dodaj żelatynę do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
  5. Teraz dodaj połowę śmietany kremówki, wymieszaj i dodaj resztę kremówki - dokładnie wymieszaj całość.
  6. Przełóż na ostudzony spód i umieść w lodówce na przynajmniej 4 godziny.
  7. Przed podaniem możesz udekorować deser śmietaną kremówką, lub rozpuszczoną czekoladą.
Notatki
Przepis na tortownicę 22-23 cm.

 

Jagodowy sernik
Bułeczki misie

Related Post