Malinowa gryczanka
Tort komunijny książka

sernik orzechowy fistaszkowy 5

Zapraszam na orzechowy sernik fistaszkowy – masą orzeszków ziemnych 🙂

Orzeszki dodałam do ciasteczkowego spodu, do masy serowej dodałam masło orzechowe i jak widać wierzch dodatkowo udekorowałam orzeszkami w karmelu – poszłam na całość 😉

A dodam jeszcze, że użyłam orzeszki solone …. możecie sobie już pewnie wyobrazić, jak to rewelacyjnie musi smakować – ja osobiście pokochałam solony karmel 🙂

Ten sernik jest wyjątkowy i uświetni każdą okazję – ja go przygotowałam na przyjazd mojej siostry i jej rodziny – myślę, że moje starania zostały docenione, bo do pracy nie było już praktycznie co wynosić 😉

Jeśli lubicie orzeszki ziemne, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

sernik orzechowy fistaszkowy 3sernik orzechowy fistaszkowy 6sernik orzechowy fistaszkowy 4sernik orzechowy fistaszkowy 7sernik orzechowy fistaszkowy 8

 

Orzechowy sernik fistaszkowy
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 150 g ciasteczek (herbatniki, owsiane itp.)
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych
  • około 60 g rozpuszczonego masła
sernik:
  • 1 kg twarogu (użyłam Piątnicę w wiaderku)
  • 200 g gładkiego masła orzechowego (plus opcjonalnie kilka łyżeczek masło do zrobienia kleksów)
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 200 g cukru
  • 4 duże jajka
orzechy w karmelu:
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego
  • 60 g masła
  • 40 g miodu
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj razem z orzeszkami na drobny proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj (jeśli masa nie chce się lepić, to dodaj odrobinę masła).
  2. Okruszkami wylep dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm.
  3. Tortownicę wstaw do lodówki.
sernik:
  1. W dużej misie umieść twaróg, masło orzechowe, cukier, kremówkę i jajka - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  2. Masę wylej na spód z ciasteczek.
  3. Na wierzchu możesz nałożyć łyżeczką kleksy z masła orzechowego (ja tu już użyłam masło z kawałkami orzeszków).
  4. Piecz ciasto w 150 stopniach przez 1,5 godziny (aż środek będzie wyglądał na dopieczony - nie będzie się ruszał przy potrząsaniu foremką) - jeśli używasz rzadszego twarogu, to możliwe, że sernik będzie się musiał dłużej piec.
  5. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj aż sernik ostygnie.
  6. Schłódź ciasto w lodówce przez przynajmniej 4 godziny - a najlepiej przez noc.
orzeszki w karmelu:
  1. W rondelku podgrzej cukier, masło i miód - do momentu aż cukier się rozpuści, a masa nabierze ładny karmelowy kolor.
  2. Ostrożnie wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj.
  3. Wsyp orzeszki - wymieszaj.
  4. Poczekaj aż masa lekko zgęstnieje i wtedy polej nią wierzch sernika.

Przepis własny.

Malinowa gryczanka
Tort komunijny książka

Related Post