Crumble truskawkowo-malinowe
Ciasteczka brzoskwinki

 

Owoce pod karmelem z bitą śmietaną – bardzo prosty, ale jakże zaskakujący deser 🙂

Trafiłam na niego przypadkowo – przeglądając książkę Nigela Slatera „Tender vol. II”. On sam nazywa ten deser jako brulee.

Z klasycznym kremem brulee nie ma to nic wspólnego, ale obydwa te desery łączy skorupka z karmelu, którą trzeba rozbić łyżeczką, aby dostać się do smakowitego wnętrza 🙂

Mi się ten karmel kojarzy ze spływającą lawą, która swoją temperaturą rozpuszcza kremówkę i łączy się z nią w fantazyjne formy – poezja dla oczu i podniebienia.

Nigel używał do niego banany, brzoskwinie i maliny. Ja postawiałam na czerwone i białe porzeczki, agrest  oraz brzoskwinie. Dobór owoców może być bardzo indywidualny, a myślę, że poza sezonem możecie spokojnie użyć owoce z puszki lub mrożone.

Musicie uważać przy polewaniu płynnym karmelem bitej śmietany – po pierwsze aby się nie poparzyć, a po drugie – śmietana wchodzi w reakcję z karmelem i gwałtownie się rozpływa – dlatego lepiej wziąć trochę większą miseczkę, aby zawartość nie uciekła na blat (jak mi usiłowała ;)).

Według mnie deser jest genialny w swojej prostocie – spróbujcie, bo warto 🙂

owoce z bitą śmietaną i karmelem2

owoce z bitą śmietaną i karmelem5

owoce z bitą śmietaną i karmelem1

owoce z bitą śmietaną i karmelem3

Owoce pod karmelem
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 4
Składniki
  • 100 g cukru
  • zimna woda do cukru
  • około pół kilograma owoców
  • 250 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru do kremówki (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. Cukier wsyp do rondelka, zalej wodą - tylko tyle, aby zakryła cukier.
  2. Postaw rondelek na średnim ogniu, aby cukier się rozpuścił i zrobił się karmel zajmie to około 10 minut - NIE MIESZAJ i uważaj, aby nie przypalić karmelu.
  3. W tym czasie przygotuj owoce - pokrój na mniejsze kawałki i włóż do miseczek.
  4. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno (możesz dodać łyżkę cukru pudru - szczególnie jeśli używasz kwaskowate owoce).
  5. Nałóż śmietanę na owoce.
  6. Ostrożnie wylej na śmietanę gorący karmel.
  7. Podawaj od razu.

 

Crumble truskawkowo-malinowe
Ciasteczka brzoskwinki

Related Post