Owoce pod karmelem
Przepis na prosty deser owocowy z bitą śmietaną i karmelem
Zapraszam dziś na bardzo prosty i jednocześnie wyjątkowy deser – owoce pod karmelem. Mamy tu masę soczystych letnich owoców które otulone są słodką bitą śmietaną. Tuż przed podaniem deser polewa się gorącym karmelem, który tworzy na deserze słodką skorupkę. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Owoce pod karmelem przepis krok po kroku
Jeśli szukacie przepisu na prosty deser, który jednoczenie będzie z efektem WOW, to koniecznie zróbcie te owoce z karmelem.
Owoce pod karmelem przepis
Składniki
składniki na owoce z bitą śmietaną i karmelem
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- odrobina zimnej wody ( do cukru)
- ok 0,5 kg owoców (- takich jakie lubicie, mogą być również z puszki)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 1 łyżka cukru pudru ( do kremówki (opcjonalnie))
Instrukcja
Jak zrobić owoce z bitą śmietaną i karmelem
- Przygotuj owoce – pokrój na mniejsze kawałki i włóż do większych miseczek lub pucharków.ok 0,5 kg owoców
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno (możesz dodać łyżkę cukru pudru – szczególnie jeśli używasz kwaskowate owoce).250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
- Nałóż śmietanę na owoce.
- Cukier wsyp do rondelka, zalej wodą – tylko tyle, aby zakryła cukier!100 g cukru, odrobina zimnej wody
- Postaw rondelek na średnim ogniu i podgrzewaj aby cukier się rozpuścił i zrobił się karmel zajmie to około 10 minut – ja zwykle pomagam sobie mieszając silikonową łopatką – uważaj aby się nie oparzyć.
- Karmel jest gotowy, gdy cały cukier się rozpuści i ma bursztynowy kolor – jeśli zrobi się brązowy, to oznacza, że się spalił i jest gorzki – taki karmel wyrzuć!
- Ostrożnie wylej gorący karmel na śmietanę z owocami – uważaj bo może spływać.
- Podaj od razu.
Prywatne
Owoce z bitą śmietaną i karmelem – uwagi
Owoce pod karmelem z bitą śmietaną – bardzo prosty, ale jakże zaskakujący deser :)
Trafiłam na niego przypadkowo – przeglądając książkę Nigela Slatera „Tender vol. II”. On sam nazywa ten deser jako brulee.
Z klasycznym kremem brulee nie ma to nic wspólnego, ale obydwa te desery łączy skorupka z karmelu, którą trzeba rozbić łyżeczką, aby dostać się do smakowitego wnętrza :)
Mi się ten karmel kojarzy ze spływającą lawą, która swoją temperaturą rozpuszcza kremówkę i łączy się z nią w fantazyjne formy – poezja dla oczu i podniebienia.
Nigel używał do swojego deseru banany, brzoskwinie i maliny.
Ja postawiałam na czerwone i białe porzeczki, agrest oraz brzoskwinie. Dobór owoców może być bardzo indywidualny, a myślę, że poza sezonem możecie spokojnie użyć owoce z puszki lub mrożone.
Jak zrobić owoce z karmelem – wskazówki
Jedna podstawowa uwaga – musicie uważać przy polewaniu płynnym karmelem bitej śmietany!
Po pierwsze aby się nie poparzyć, a po drugie – śmietana wchodzi w reakcję z karmelem i gwałtownie się rozpływa – dlatego lepiej wziąć trochę większą miseczkę, aby zawartość nie uciekła na blat (jak mi usiłowała ;)).
Według mnie deser jest genialny w swojej prostocie – spróbujcie, bo warto :)
Przygotowanie deseru możecie sobie podzielić na etapy.
Najpierw przygotujcie owoce – pokrójcie te większe na kawałki i ułóżcie w pucharkach.
Potem ubijcie śmietanę kremówkę i nałóżcie na owoce.
Jeśli deseru nie będziecie podawać od razu, to schowajcie pucharki do lodówki do momentu, gdy będziecie chcieli go serwować.
A to dlatego, że owoce pod karmelem nie powinny długo stać z polewą karmelową. Bita śmietana wejdzie w reakcję z karmelem i będzie go powoli rozpuszczać.
Stąd karmelem polejcie deser tuż przed podaniem – może to być około pół godziny przed.
Mam nadzieję, że z tymi wskazówkami przygotujcie szybki i pyszny deser owocowy dla całej swojej rodziny :)
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne desery.
Polecam wam również gorąco moją książkę – Najlepsze wypieki Beaty gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na słodkie ciasta.
Polecane przepisy na desery w pucharkach
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i proste desery serwowane w pucharkach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: