Reklama


Owsiane crumble z rabarbarem

Owsiane crumble z rabarbarem

kruszonka z rabarbarem

 

Robiłam już wcześniej crumble z rabarbarem – tamto było z bardziej „ciastowową” kruszonką i z marcepanem (było pyszne, więc również gorąco polecam) – ale tym razem mam zupełnie inne i nowe owsiane crumble z rabarbarem 🙂

Jako kruszonkę użyłam płatki owsiane, których większość wcześniej zmiksowałam (możecie tu również użyć mąki owsianej, chociaż płatki owsiane pewnie mniej się wam zmiksują i będziecie również mieli chrupiące cząstki).

Do płatków owsianych dodałam olej kokosowy oraz cukier kokosowy – jeśli nie macie cukru kokosowego, to możecie użyć ksylitol lub inną substancję słodzącą.

Dzięki temu moje crumble wyszło nie tylko pyszne, ale również zdrowsze i dietetyczniejsze – takie deserki można zajadać bez wyrzutów sumienia – i muszę przyznać, że tą porcję w różowej foremce zjadłam sama (jak ją wciągnęłam około godziny 16, to już do końca dnia zupełnie nie chciało mi się jeść :)). I żeby nie było – na szczęście nie była to całość porcji z przepisu, tylko jej część 😉

Żeby było mniej kalorycznie dodałam do crumble jogurt naturalny z odrobiną syropu klonowego, ale możecie zjeść je również z gałką lodów 😀

To kto skusi się na takie zdrowe crumble?

 

rabarbarowe crumble

 

rabarbar z kruszonką

 

rabarbarowe crumble

 

owsiane crumble z owocami

 

owocowe crumble

 

owsiane crumble z rabarbarem

 

Owsiane crumble z rabarbarem
 
Autor:
Składniki
  • 500 g rabarbaru
  • 2 gruszki
  • 50 g kokosowego cukru (albo ksylitolu, brązowego cukru lub miodu)
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  • 100 g płatków owsianych - zmiksowanych
  • 50 g płatków owsianych w całości
  • 100 g oleju kokosowego
  • 50 g cukru kokosowego
Wykonanie
  1. Rabarbar pokrój w kawałki o długości około 3-5 cm, gruszki pokrój w większą kostkę.
  2. Przełóż rabarbar i gruszki do naczynia żaroodpornego, dodaj cukier, sok i skórkę z pomarańczy - wymieszaj.
  3. W misce wymieszaj zmiksowane płatki owsiane, całe płatki owsiane, olej kokosowy oraz cukier kokosowy i wyłóż na owoce.
  4. Piecz w 200 stopniach przez około 30-40 minut - do zarumienienia kruszonki.
  5. Podawaj na ciepło z jogurtem naturalnym lub lodami.

 

 

lemoniada z rabarbarem

 

Inspiracja – przepis podaję z moim zmianami.

 

 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: