Owsiane crumble z rabarbarem

Zaktualizowany: 2023 17 maja
kruszonka z rabarbarem

Przepis na owsiane crumble z rabarbarem

Rabarbar zapiekany pod owsianką kruszonką to wyjątkowa kombinacja smaków i tekstur. Soczysty rabarbar zostaje przykryty chrupiącą, owsianą kruszonką. Ten aromatyczny i smakowity deser jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Spróbuj tego przepisu na zapiekany rabarbar z owsianą kruszonką i ciesz się tym wyjątkowym smakołykiem. Ten przepis będzie również doskonały dla wegan, bo to wegańskie crumble z rabarbarem.

rabarbarowe crumble

Owsiane crumble z rabarbarem przepis krok po kroku

Jeśli lubicie owocowe zapiekane pod kruszonką, to spróbujcie to crumble z rabarbarem zapiekane pod owsianą kruszonką. Jeśli użyjecie bezglutenowe płatki otrzymacie bezglutenowe crumble, a przy użyciu oleju kokosowego macie wegańskie crumble z rabarbarem!

kruszonka rabarbarowa

Owsiane crumble z rabarbarem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne crumble z rabarbarem, gruszkami i płatkami owsianymi.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 4
Składniki

składniki na owsiane wegańskie crumble z rabarbarem

Instrukcja
 

Jak zrobić owsiane crumble z rabarbarem

  • Rabarbar pokrój w kawałki o długości około 3-5 cm, gruszki pokrój w większą kostkę.
    500 g rabarbaru, 2 gruszki
  • Przełóż rabarbar i gruszki do naczynia żaroodpornego, dodaj cukier, sok i skórkę z pomarańczy – wymieszaj.
    50 g kokosowego cukru, sok
  • W misce wymieszaj zmiksowane płatki owsiane, całe płatki owsiane, olej kokosowy oraz cukier kokosowy i wyłóż na owoce.
    100 g płatków owsianych, 50 g płatków owsianych, 100 g oleju kokosowego, 50 g cukru kokosowego
  • Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut – do zarumienienia kruszonki.
  • Podawaj na ciepło z jogurtem naturalnym lub lodami.
Prywatne
Słowa kluczowe crumble z rabarbarem, wegańskie crumble
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
rabarbar z kruszonką

Wegańskie crumble owsiane z rabarbarem – uwagi

Robiłam już wcześniej crumble z rabarbarem – tamto było z bardziej „ciastową” kruszonką i z marcepanem (było pyszne, więc również gorąco polecam) – ale tym razem mam zupełnie inne i nowe owsiane crumble z rabarbarem :)

Jako kruszonkę użyłam płatki owsiane, których większość wcześniej zmiksowałam (możecie tu również użyć mąki owsianej, chociaż płatki owsiane pewnie mniej się wam zmiksują i będziecie również mieli chrupiące cząstki).

Do płatków owsianych dodałam olej kokosowy oraz cukier kokosowy – jeśli nie macie cukru kokosowego, to możecie użyć ksylitol lub inną substancję słodzącą.

Dzięki temu moje crumble wyszło nie tylko pyszne, ale również zdrowsze i bardziej dietetyczne.

Takie deserki można zajadać bez wyrzutów sumienia – i muszę przyznać, że tą porcję w różowej foremce zjadłam sama (jak ją wciągnęłam około godziny 16, to już do końca dnia zupełnie nie chciało mi się jeść :)).

I żeby nie było – na szczęście nie była to całość porcji z przepisu, tylko jej część ;)

Aby było mniej kalorycznie dodałam do crumble jogurt naturalny z odrobiną syropu klonowego, ale możecie zjeść je również z gałką lodów :D

To kto skusi się na takie zdrowe crumble?

owsiane crumble z owocami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

rabarbarowe crumble
owocowe crumble
owsiane crumble z rabarbarem
lemoniada z rabarbarem

Polecane przepisy na crumble

Jeśli lubicie crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką, to zobaczcie również inne moje przepisy na te proste i pyszne desery. Tutaj polecam między innymi takie przepisy:

Inspiracja – przepis podaję z moim zmianami.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2017 18 maja