Ciasto fale Dunaju
Ciasto orzechowiec

Owsianka dyniowa

 

owsianka

 

Owsianka dyniowa to idealna propozycja śniadaniowa jesienią 🙂

Nie dość, że jest po prostu przepyszna i zdrowa, to jeszcze spójrzcie na jej kolor – trudno się nie uśmiechnąć do niej 🙂

Dzięki puree z dyni, owsianka – naturalnie raczej bura w kolorze nabiera pięknej żółtej barwy – od razu robi się słoneczniej i przyjemniej 🙂

Do tego do płatków owsianych dodałam korzenne przyprawy, które świetnie komponują się z dynią i dodatkowo mają działanie rozgrzewające – jeszcze jeden plus przy niezbyt ładnej w tym roku jesieni.

Na koniec są jeszcze chrupiące orzechy – mmm.

Całość bardzo pożywna, rozgrzewająca, smakowita i przede wszystkim zdrowa – to istna bomba świetnych składników odżywczych.

Nic, tylko brać i jeść, więc do kuchni marsz!

Podaję porcję na jedną osobę.

Przepis bierze udział w konkursie #Ambition

owsianka-dyniowa-3

 

szybka owsianka

 

owsianka-dyniowa-2

 

owsianka-dyniowa-5

 

owsianka dyniowa

 

Owsianka dyniowa
 
Autor:
Składniki
  • około 30 g płatków owsianych - mniej więcej trzy łyżki
  • szklanka mleka
  • bardzo czubata łyżka puree z dyni
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • odrobina miodu lub syropu klonowego do polania
  • kilka posiekanych orzechów włoskich lub pekan
Wykonanie
  1. Płatki zalej mlekiem, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną i napęcznieją - około 10-15 minut.
  2. Pod koniec gotowanie dodaj puree z dyni i dokładnie wymieszaj.
  3. Podgrzej całość przez jakieś 2 minuty.
  4. Przełóż owsiankę do miski, posyp posiekanymi orzechami i polej miodem albo syropem klonowym.

 


ambition


Ambition z dbałością

Ciasto fale Dunaju
Ciasto orzechowiec

Related Post