Pączki hiszpańskie zwane gniazdami

Zaktualizowany: 2024 9 stycznia
pączki hiszpańskie

Przepis na gniazdka z parzonego ciasta ptysiowego

Jeśli lubicie w Tłusty Czwartek zjeść porządnego, smażonego w głębokim tłuszczu pączka, to może w tym roku spróbujecie zrobić pączki hiszpańskie tudzież pączki gniazdka z ciasta ptysiowego. Zobaczcie mój przepis ze zdjęciami krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić pączki gniazdka.

hiszpańskie pączki gniazdka

Pączki hiszpańskie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz smażone na głębokim tłuszczu słodkości oblane potem lukrem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

pączki hiszpańskie gniazdka

Pączki hiszpańskie zwane gniazdami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ptysiowe gniazda smażone na głębokim tłuszczu.
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Składniki

składniki na pączki gniazdka

Instrukcja
 

Jak zrobić pączki wiedeńskie

  • Zagotuj wodę z solą i masłem.
    200 ml wody, 50 g masła, 1 szczypta soli
    jak zrobić ciasto ptysiowe parzone
  • Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj – powinna zrobić się gęsta, odchodząca od ścianek masa.
    100 g mąki pszennej
    jak zrobić ciasto parzone
  • Odstaw garnek do wystudzenia.
  • Gdy masa będzie zimna zamieszaj ją, a następnie zmiksuj z jajkami i żółtkiem.
    2 jajka, 1 żółtko
    dodawanie jajek do ciasta ptysiowego
  • Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej otwartej gwiazdy.
  • Papier do pieczenia potnij na kwadraty o wielkości około 10/10cm.
  • Na każdy wyciśnij z ciasta okrąg o średnicy około 5 cm.
    jak zrobić gniazdka hiszpańskie
  • Rozgrzej tłuszcz do około 180 stopni (jeśli będzie za mało rozgrzany, wtedy gniazda będą się kiepsko smażyć i będą bardzo tłuste).
  • Gniazda włóż razem z papierem na rozgrzany tłuszcz (papier ma być u góry), gdy ciasto zacznie rosnąć papier powinien sam się odkleić.
    jak usmażyć gniazdka
  • Smaż pączki z dwóch stron, aż będą rumiane.
  • Odsączaj na ręczniku papierowym.
  • Po przestudzeniu polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody, albo rozpuszczoną czekoladą.
    pączki wiedeńskie z lukrem
Notatki
Składniki na około 15 minigniazdek (takich o średnicy około 6 cm).
Prywatne
Słowa kluczowe gniazdka smażone, pączki wiedeńskie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gniazdka wiedeńskie smażone

Pączki gniazdka – uwagi

W sumie nie wiem, czemu nazywają się pączkami hiszpańskimi, bo to są bardziej ptysie, niż tradycyjne pączki. Nazwa „gniazda” jest dla mnie bardziej odpowiednia. Bo te pączki wyglądają trochę jak ptasie gniazda.

Jak już wspomniałam robi się je z ciasta typu ptysiowego, ale zamiast pieczenia – smaży się je w głębokim tłuszczu. Potem trzeba je koniecznie polać lukrem, albo mleczną czekoladą, bo w cieście nie ma grama cukru. Same z siebie są więc bardzo nijakie w smaku. Ten przepis znalazłam na stronie Mniam Mniam – robiłam już z niego wcześniej te gniazdka ptysiowe i mogę go z całą odpowiedzialnością polecić :)

pączki hiszpańskie smażone

Jak zrobić pączki hiszpańskie – wskazówki

Przygotuj najpierw zaparzane ciasto ptysiowe. Ciasto nazywane jest zaparzanym, bo najpierw podgrzewa się wodę z masłem i gdy się zagotują dodaje się nich mąkę pszenną i gotuje razem ciągle mieszając. Otrzymujecie w efekcie gęste ciasto.

Teraz należy je ostudzić – najlepiej do temperatury pokojowej i wtedy zmiksować z jajkami.

Do tego rodzaju ciasta nie dodaje się cukru, ani żadnych aromatów. Dlatego w smaku jest bezpłciowe, a nawet dla niektórych niesmaczne ;) Dlatego właśnie gniazdka po usmażeniu należy polać lukrem, albo rozpuszczoną czekoladą.

gniazdka z ciasta ptysiowego

Jak usmażyć gniazdka?

Jak pisałam już wyżej pączki wiedeńskie smaży się na głębokim tłuszczu, ale że ciasto ptysiowe jest dość luźne trzeba opracować technikę ich smażenia.

Dlatego pokrójcie papier do pieczenia na kwadraty o boku około 10 cm. Ciasto przełóżcie do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciśnijcie na papier takie właśnie gniazdka.

Olej rozgrzejcie mocno – tak najlepiej do 180 stopni i ostrożnie włóżcie gniazdka do oleju razem z papierem do pieczenia (papier ostrożnie obracacie, tak aby pączek był pod spodem i w ten sposób wkładacie do rozgrzanego tłuszczu). Podczas smażenia papierek powinien się zacząć odklejać, ale można mu trochę pomóc, lekko go ściągając z pączka.

Gniazda hiszpańskie smażycie z dwóch stron na rumiano. I wyciągacie na papierowy ręcznik do odsączenia.

Skąd wiadomo, że gniazdka się usmażyły?

Bardzo łatwo możesz sprawdzić czy pączki są już dobrze usmażone. Ja wbijam w środek gniazdka wykałaczkę i jeśli po wyciągnięciu nie ma niej mokrego lepkiego ciasta, to pączki są gotowe.

Jak zrobić lukier na pączki?

Ja polecam najprostszy przepis na lukier – do miseczki wsyp cukier puder – tak około szklanki i dodaj po trochu mleko – mieszaj aż cukier się rozpuści i utworzy lekko płynny lukier. Tak przygotowanym lukrem polej usmażone gniazdka hiszpańskie i zjedz je ze smakiem :)

Jeśli lubisz takie smażone słodkości to polecam Ci również pyszne churros dyniowe z sosem czekoladowym.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.50 z 2 ocen
Postaw mi kawę

A tu poniżej moje pierwsze zdjęcia gniazdek :)

gniazda hiszpanskie
gniazda hiszpanskie2
pączki hiszpańskie

Polecane przepisy na pączki idealne na deser

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na rewelacyjne domowe pączki o różnych smakach i z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 4 lutego