Pączki orzechowe

Zaktualizowany: 2024 4 stycznia
pączki orzechowe

Przepis na pączki orzechowe z kajmakiem

Przepis na pączki orzechowe nadziane kajmakiem to połączenie puszystego pączka z aromatycznym wnętrzem wypełnionym kremowym nadzieniem kajmakowym. To wyjątkowy smak, który łączy intensywność orzechów z delikatnością kajmaku, tworząc niezwykłe doznania dla podniebienia. Prosta receptura pozwala na przygotowanie tych smakołyków w domowym zaciszu, dostarczając nie tylko pysznego, ale i satysfakcjonującego doświadczenia kulinarne. Odkryj rozkosz w każdym kęsie tych pączków orzechowych z kajmakiem!

orzechowe pączki z kajmakiem

Pączki orzechowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pączki, to koniecznie upiecz takie z mielonymi orzechami i masą kajmakową.

pączki

Pączki orzechowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne orzechowe pączki z masą kajmakową i karmelowym lukrem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours
Danie Deser
Porcje 25
Składniki

składniki na pączki orzechowe

składniki na lukier kajmakowy do pączków

Instrukcja
 

Jak zrobić orzechowe pączki z kajmakiem

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej mlekiem – wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
    20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, ok 300 ml mleka
  • W misie miksera umieść mąkę, mielone orzechy, cukier, rozpuszczone masło, jajka, alkohol i przyprawy.
    500 g mąki pszennej, 100 g orzechów, 60 g masła, 50 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka spirytusu, 1 szczypta cynamonu, 1 szczypta soli
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto – zrobiłam to mikserem – w razie konieczności możesz dodać trochę mleka.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia (możesz wstawić miskę do piekarnika z temperaturą ustawioną na 30-35 stopni – wtedy ciasto szybciej wyrośnie).
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypany mąką lub posmarowany olejem blat (polecam tą drugą opcję – nadmiar mąki spowoduje, że pączki będą zbite i twardawe), krótko zagnieć.
  • Rękoma rozpłaszcz ciasto na placek o grubości około 1,5 cm, szeroką szklanką wycinaj krążki.
  • Na każdy krążek nałóż łyżeczkę nadzienia i dokładnie zaklej – gotowe kuleczki odkładaj na posmarowany olejem blat.
    1 puszka masy kajmakowej
  • Przykryj pączki ściereczką i pozwól im podrosnąć przez około 30 minut.
  • W szerokim, ale niskim rondlu rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni.
  • Smaż pączki na rumiano z obydwu stron (pączek będzie gotowy jeśli po wbiciu w niego wykałaczki będzie ona po wyjęciu sucha).
  • Gotowe pączki odsącz na ręczniku papierowym.

Jak zrobić kajmakowy lukier do pączków

  • Masę kajmakową dokładnie wymieszaj z 2-3 łyżkami mleka i dodaj do cukru pudru – zmieszaj razem, w razie konieczności dodaj jeszcze trochę mleka – lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z pączków.
    150 g cukru pudru, około 100 g masy kajmakowej, kilka łyżek mleka
  • Posmaruj lukrem pączki i udekoruj wg uznania.
Prywatne
Słowa kluczowe pączki z kajmakiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pączki orzechowe_7

Orzechowe pączki z kajmakiem – uwagi

Bardzo lubię czas karnawału i Tłusty Czwartek, bo wtedy – nie wiem jakim cudem – wszelkie słodkości mają jakoś o wiele mniej kalorii. Człowiek zje sobie pączka, chrupiącego faworka i od razu mu jakoś lepiej, lżej i weselej – czy też tak uważacie? Możecie więc bez skrępowania i wyrzutów sumienia zrobić sobie pączki (takie domowe są moim zdaniem o niebo lepsze od kupionych) i zjeść kilka, bo już niedługo karnawał się kończy i ostatki zbliżają się wielkimi krokami.

Pościć będziemy później – teraz można sobie trochę po dogadzać :)

Zwykle na Tłusty Czwartek robię swoje ulubione pączki według przepisu Bożeny Dykiel, ale w tym roku skusiłam się pączki orzechowe i nie zawiodłam się na nich. Mielone orzechy (użyłam laskowe) dodajemy do ciasta drożdżowego – jeśli je wcześniej podprażycie na patelni lub w piekarniku aromat orzechów będzie jeszcze mocniejszy. Jako nadzienie wykorzystałam gotową masę kajmakową, ale można też użyć marmoladę lub ulubiony dżem. Aby orzechowe pączki z kajmakiem były lekkie i puszyste należy ograniczyć ilość mąki używaną do podsypywania blatu – ja nawet zupełnie z niej rezygnuję i tylko smaruję blat olejem, aby ciasto nie przyklejało się do niego.

Ważna jest tu też temperatura smażenia – nie może być za wysoka, bo pączki będą się palić (a w środku pozostaną surowe). Ale jeśli będzie za niska wtedy mocno nasiąkną tłuszczem. Najlepsza jest temperatura ok 170 stopni (jeśli nie macie termometru, to pilnujcie aby olej tylko lekko wrzał – z małymi pęcherzykami, jeśli jest ich dużo i są duże, to olej jest za ciepły).

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na pączki z mojego bloga.

pączki orzechowe_8

Przepis znalazłam na blogu Every Cake you bake, ale podaję z moimi zmianami.

Polecane przepisy na pączki domowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne pączki o różnych smakach i różnych nadzieniach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 11 lutego