Minipizze z pesto z bazylii i roszponki
Pieczony sernik Oreo

Mój syn uwielbia paluchy z serem, albo półbagietki z serem – w zasadzie wszelkie pieczywo z zapieczonym serem 😉

Specjalnie dla niego zrobiłam domową wersję paluchów z serem – mam więc teraz wersję „wiem, co jem” 😉 – a w tym przypadku – jem pysznie.

Bułeczki wychodzą lekkie i puszyste, a zapieczony ser pachnie obłędnie w całym domu.

Ten przepis jest dla wszystkich wielbicieli białego pieczywa w domowej zdrowszej wersji 🙂

Podana porcja wystarczy na 5 sporych paluchów.

paluchy z serem3

paluchy z serem1

Paluchy z serem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 5
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej (użyłam zwykłą 500)
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżka oleju
  • 5 plasterków żółtego sera
Wykonanie
  1. Z mleka, cukru i drożdży zrób rozczyn drożdżowy - zmieszaj razem, przykryj i ostaw aby lekko ruszyły.
  2. Mąkę, sól i olej umieść w dużej misce, dodaj drożdże i wyrób gładkie ciasto.
  3. Miskę z ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Ciasto ponownie lekko zagnieć.
  5. Podziel na pięć równych części.
  6. Każdą lekko rozwałkuj na prostokąt, a następnie ciasto zwiń zaczynając od węższej strony.
  7. Bułeczki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia.
  8. Przykryj ręczniczkiem i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny.
  9. Po tym czasie posmaruj bułeczki po wierzchu odrobiną oleju i połóż po plasterku żółtego sera.
  10. Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut.
  11. Po upieczeniu wystudź.

Przepis (z moimi zmianami) znaleziony tutaj.

Minipizze z pesto z bazylii i roszponki
Pieczony sernik Oreo

Related Post