Paluchy z serem

Zaktualizowany: 2024 14 lutego
paluchy z serem

Przepis na bagietki zapiekane z serem

Przepis na paluchy z serem to prosty sposób na przygotowanie pysznych bagietek, które pieczone są z serem na wierzchu. Te wyjątkowe przekąski świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, sałatek lub jako samodzielna przekąska. Ich chrupiąca struktura zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich gości smakiem i konsystencją tych wyjątkowych paluchów z serem!

paluchy z serem

Paluchy z serem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pieczywo i uwielbiasz przekąski z serem, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

paluchy z serem2

Paluchy z serem

Wypieki Beaty
Przepis na domowe bagietki zapiekane z serem na wierzchu.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Porcje 5
Składniki
Instrukcja
 
  • Z mleka, cukru i drożdży zrób rozczyn drożdżowy – zmieszaj razem, przykryj i ostaw aby lekko ruszyły.
    1 szklanka letniego mleka, 15 g świeżych drożdży, 0,5 łyżeczki cukru
  • Mąkę, sól i olej umieść w dużej misce, dodaj drożdże i wyrób gładkie ciasto.
    3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, łyżka oleju
  • Miskę z ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • Ciasto ponownie lekko zagnieć.
  • Podziel na pięć równych części.
  • Każdą lekko rozwałkuj na prostokąt, a następnie ciasto zwiń zaczynając od węższej strony.
  • Bułeczki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia.
  • Przykryj ręczniczkiem i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny.
  • Po tym czasie posmaruj bułeczki po wierzchu odrobiną oleju i połóż po plasterku żółtego sera.
    5 plasterków żółtego sera
  • Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut.
  • Po upieczeniu wystudź.
Prywatne
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Bagietki zapiekane z serem – uwagi

Mój syn uwielbia paluchy z serem, albo półbagietki z serem – w zasadzie wszelkie pieczywo z zapieczonym serem. Specjalnie dla niego zrobiłam domową wersję paluchów z serem – mam więc teraz wersję „wiem, co jem” – a w tym przypadku – jem pysznie. Bułeczki wychodzą lekkie i puszyste, a zapieczony ser pachnie obłędnie w całym domu. Ten przepis jest dla wszystkich wielbicieli białego pieczywa w domowej zdrowszej wersji.

Podana porcja wystarczy na 5 sporych paluchów.

Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na domowe bułki.

Polecane przepisy na domowe pieczywo

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo, które można jeść na śniadanie i przekąski. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 2 marca