Wesołych Świąt!
Prosty deser trifle

Te paluchy z ciasta pizzowego przypominają grissini, ale nie są tak bardzo chrupiące.

Podobnie jak grissini będą świetną przystawką i „przegryzką” imprezową 🙂

Możecie je dowolnie przyprawić i podać z sosami.

Moje paluchy posmarowałam oliwą z oliwek, a następnie posypałam gruboziarnistą solą oraz bazylią i oregano.

Pierwsze paluchy zniknęły już na gorąco – synek nie dał im nawet zbytni wystygnąć 🙂

Ciasto przygotowuje się prosto – możecie wykorzystać swój ulubiony przepis na ciasto na pizzę – albo przy okazji pieczenia pizzy możecie upiec sobie trochę paluchów 🙂

paluchy_3

paluchy_5

paluchy_4

 

 

Paluchy z ciasta pizzowego
 
Autor:
Składniki
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki soli
  • dodatkowo przyprawy: sól gruboziarnista, bazylia, oregano, czosnek
Wykonanie
  1. Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  2. W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
  5. Od ciasta odrywaj kawałki ciasta i tocz je w cienkie wałeczki.
  6. Każdy posmaruj oliwą z oliwek i posyp przyprawami.
  7. Piecz około 10 minut w bardzo mocno nagrzanym piekarniku (najlepiej około 250 stopni - jeśli piekarnik tyle może) .
  8. Gdy paluchy się zrumienią wyjmij je z piekarnika i przestudź.

paluchy_6

Wesołych Świąt!
Prosty deser trifle

Related Post