Paszteciki z kapustą i grzybami

Zaktualizowany: 2023 9 października
paszteciki z kapustą i grzybami

Przepis na drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami idealne na Wigilię

Na nadchodzącą Wigilię i okres karnawałowy polecam wam tradycyjne drożdżowe paszteciki nadziane farszem z kiszonej kapusty i grzybów. Takie postne paszteciki przygotujcie bardzo łatwo, a jestem przekonana, że zasmakują każdemu. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno – jako przekąska. Zobaczcie mój przepis krok po kroku na paszteciki z kapustą i pieczarkami i upieczcie je jak najszybciej!

drożdżowe paszteciki z kapustą

Paszteciki z kapustą i grzybami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne domowe paszteciki idealne na przekąskę na różnych imprezach i świętach, to koniecznie wypróbuj mój przepis na drożdżowe paszteciki z grzybami i kwaśną kapustą.

paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami.
4.58 z 7 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 30 minut
3 hours
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Porcje 26
Kalorie 112 kcal
Składniki

składniki na farsz do pasztecików

  • ok 1 kg kapusty kiszonej
  • 20-50 g suszonych podgrzybków
  • ok 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz ( do smaku)

składniki na ciasto drożdżowe na paszteciki

  • 3 żółtka
  • 100 g masła (miękkiego (można je lekko podgrzać w mikrofalówce))
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml mleka (ciepłego )
  • 350-400 g mąki pszennej (plus do podsypywania przy wałkowaniu – najpierw daj 350 g i jeśli ciasto jest za luźne to dosyp więcej mąki)
  • 3/4 łyżeczki soli
Instrukcja
 

Jak zrobić farsz na paszteciki

  • Podgrzybki zalej wodą i najlepiej pozostaw tak na noc, a jeśli nie masz tyle czasu, to gotuj je na małym ogniu przez około 4 godziny (jeśli grzyby będą namaczane, to potem gotuj je przez około 30 minut w tej samej wodzie).
    20-50 g suszonych podgrzybków
  • Kapustę opłucz świeżą wodą, a następnie pokrój ostrym nożem. Przełóż do garnka, podlej wodą i gotuj na małym ogniu – możesz do niej dodać wodę z gotowania grzybów.
    ok 1 kg kapusty kiszonej
    kwaśna kapusta
  • Grzyby pokrój w drobną kostkę, albo w cienkie paseczki i dodaj do kapusty.
  • Pieczarki pokój w kostkę, przesmaż na patelni.
    ok 500 g pieczarek, 1 duża cebula
    pieczarki
  • Dodaj do kapusty, podobnie postąp z cebulą.
    kapusta z grzybami
  • Kapusta powinna się gotować na małym ogniu przez przynajmniej 1,5 godziny, aby ładnie zmiękła. Na koniec posól i popieprz do smaku.

Jak zrobić drożdżowe ciasto na paszteciki:

  • Drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp cukrem, zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj. Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw na bok, aż drożdże ruszą.
    35 g świeżych drożdży, 250 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
    rozczyn drożdżowy
  • W misie miksera, albo dużej misce umieść pozostałe składniki – masło dodaj w kawałkach.
    3 żółtka, 100 g masła, 350-400 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki soli
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
    ciasto drożdżowe
  • Wyrabiaj aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie ładnie odchodzić od rąk, albo misy miksera.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
    ciasto drożdżowe na paszteciki
  • Po tym czasie ponownie je zagnieć, a następie rozwałkuj na prostokąt 35/45 cm i pokrój go na 4 długie paski (jeśli masz mało miejsca, to podziel ciasto na dwie części i każdą rozwałkuj oddzielnie).
    jak zrobić paszteciki
  • Na każdy z nich nałóż farsz (pozostawiając brzegi wolne) i zwiń wzdłuż dłuższego boku. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce łączeniem do dołu. Przykryj i odstaw na około pół godziny do lekkiego wyrośnięcia.
    drożdżowe paszteciki wigilijne
  • Roztrzep jedno jajko i posmaruj po wierzchu paszteciki. Każdy z rulonów potnij ostrym nożem na mniejsze paszteciki (nie rozsuwaj ich). Możesz je też posypać po wierzchu ziarnami sezamu, czarnuszki lub siemienia lnianego.
    paszteciki z kapustą
  • Piecz w 180 stopniach (góra dół) przez około 25 minut (aż będą rumiane). Lekko przestudź i podawaj z barszczykiem :)
  • Ciasto możesz przygotować wcześniej i przechować je w lodówce do poniedziałkowego wieczoru, wystarczy potem wyjąć je wcześniej z lodówki i upiec paszteciki bezpośrednio przed imprezą :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 112kcalWeglowodany: 13gBiałko: 4gTłuszcz: 5g
Słowa kluczowe postne paszteciki, wigilijne paszteciki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
postne paszteciki z kapustą

Drożdżowe paszteciki z grzybami i kapustą – uwagi

Te drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami (czy też kapuśniaczki) są praktycznie niezbędne na Wigilię.

My je lubimy także na Sylwestra, szczególnie po północy i wymarznięciu co wrażliwszych części ciała na zimnie ;) Wtedy szybko podgrzewamy barszczyk i paszteciki z kapustą i grzybami i od razu robi się wszystkim cieplej :)

Przepis na te konkretne paszteciki znalazłam na Kwestii smaku i postanowiłam go wypróbować, gdyż spodobał się mi odmienny sposób ich zawijania i pieczenia :)

Ciasto wychodzi bardzo fajne – bo nie jest za grube i nie przyćmiewa samego farszu.

paszteciki wigilijne

Jak zrobić paszteciki z kapustą i grzybami – wskazówki

Przygotowanie pasztecików warto zacząć od farszu, wcześniej więc namoczcie suszone grzyby i je potem podgotujcie. Wtedy posiekajcie kiszoną kapustę i ją podduście. Gdy farsz się robi zacznijcie przygotowywać ciasto drożdżowe na paszteciki. 

Ciasto drożdżowe na paszteciki jest na samych żółtkach i wychodzi puszyste i delikatne. Przy wałkowaniu warto podsypywać blat mąką, aby ciasto do niego przywierało.

Jako nadzienie użyłam kapustę z grzybami – jeśli została wam jeszcze jakaś ze świąt, to możecie ją teraz wykorzystać :)

Idzie tu sama kapusta kiszona, którą drobno kroimy i gotujemy do miękkości.

Oddzielnie gotuję zawsze suszone grzyby, potem je kroję drobno i dodaję razem z wodą do kapusty.

Pieczarki szoruję i drobno kroję, podsmażam na patelni z solą i pieprzem, Oddzielnie podsmażam cebulkę. Na koniec dodaję wszystko do kapusty i jeszcze chwilę razem gotuję.

Farsz do pasztecików doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Oprócz kapusty z grzybami możecie też zrobić farsz z samych pieczarek, albo z mięsa :)

Zapraszam także do wypróbowania pasztecików z pieczarkami.

Tak przygotowane paszteciki z kapustą i grzybami możecie po upieczeniu i ostudzeniu zamrozić. Przed świętami wyjmujecie je, rozmrażacie i podgrzewacie w piekarniku, aby ponownie stały się puszyste i chrupiące.

wigilijne paszteciki z kapustą

Tutaj moje pierwsze, stare zdjęcia pasztecików z kapustą i grzybami :)

paszteciki z kapustą i grzybami
paszteciki z kapusta i grzybami
paszteciki z kapusta i grzybami

Polecane postne przepisy na Wigilię 

Na Wigilię (ale nie tylko) polecam również inne moje przepisy bez mięsa. Tutaj podaję Wam trzy pyszne przepisy, które zasmakują każdemu.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2012 30 grudnia