Sugar cookies wg Marthy Stewart
Śniadaniowe smoothie

persian almond cake

 

Przepis na perskie ciasto różane wypatrzyłam na stronie Nigelli Lawson – oczywiście przyciągnęło mnie zdjęcie 🙂

Potem przeczytałam przepis i zaciekawiło mnie, jak takie migdałowe ciasto z wodą różaną będzie smakować.

Ciacho w smaku i w wyglądzie przenosi w klimat baśni z tysiąca i jednej nocy.

Jest orientalne, intrygujące, aromatyczne, mocno migdałowe i pachnące cytrynami.

Do tego wygląda obłędnie – pewnie zgodzicie się ze mną 😀

A wystarczy trochę lukru, posiekane pistacje i suszone płatki róż – tak niewiele, a efekt rewelacyjny.

Spróbujcie koniecznie i pochwalcie się efektami 🙂

ciasto cytrynowe z migdałami

 

perskie ciasto różane 2

 

perskie ciasto

 

persian cake

 

almond and rose water cake

 

ciasto różane

 

5.0 from 1 reviews
Perskie ciasto różane
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
ciasto - na formę o średnicy 22 cm:
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru (użyłam puder)
  • 4 jajka - użyłam rozmiar L
  • pół łyżeczki - łyżeczka mielonego kardamonu
  • 100 g mąki pszennej
  • 275 g mielonych migdałów
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
syrop:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka wody różanej
lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki zimnej wody - opcjonalnie
dodatkowo:
  • garść posiekanych pistacji
  • garść suszonych płatków róż
Wykonanie
ciasto:
  1. Masło zmiksuj z cukrem - jeśli użyjesz cukier puder, to proces miksowania zdecydowanie się skróci 😉
  2. Mąkę wymieszaj z mielonymi migdałami, solą, proszkiem do pieczenia i kardamonem.
  3. Do masy maślanej dodaj pojedynczo po jednym jajku, na zmianę z łyżką mieszaniny suchych produktów.
  4. Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz pozostałą mąkę - wymieszaj krótko.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  6. Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  7. Składniki syropu umieść w rondelku i podgrzej do momentu rozpuszczenia cukru.
  8. Gorące ciasto (po upieczeniu) nakłuj wykałaczką i polej syropem - wystudź.
  9. Przygotuj lukier - do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wymieszaj, jeśli lukier jest zbyt gęsty to dodaj trochę wody.
  10. Polej lukrem ciasto, wierzch posyp posiekanymi pistacjami i płatkami kwiatów.

 

ciasto migdałowe

Sugar cookies wg Marthy Stewart
Śniadaniowe smoothie

Related Post