Perskie ciasto różane
Przepis na ciasto perskie migdałowo-różane
Zapraszam na pyszne i aromatyczne perskie ciasto różane nazywane Persian Love Cake. Ciasto jest niezwykle pyszne i do tego pięknie się prezentuje posypane ususzonymi płatkami róż. Przygotowane na dużej ilości mielonych migdałów ma niezwykłą teksturę i smak. Przygotujcie to ciasto dla kogoś kogo kochacie.
Spis treści
Perskie ciasto różane przepis krok po kroku
Jeśli lubicie pyszne i aromatyczne ciasta o orientalnym charakterze, to to perskie ciasto miłości na pewno Wam zasmakuje.
Perskie ciasto różane przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na perskie ciasto różane
- 200 g masła (miękkiego )
- 150 g cukru ((użyłam puder))
- 4 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 1 łyżeczka kardamonu (mielonego )
- 100 g mąki pszennej (- 2/3 szklanki)
- 275 g mielonych migdałów
- skórka ( i sok z jednej cytryny)
- 1 łyżka wody różanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
składniki na różany syrop do ciasta
- 4 łyżki cukru pudru
- sok (z jednej cytryny)
- 1 łyżka wody różanej
składniki na lukier do perskiego ciasta
- 150 g cukru pudru
- sok ( z połowy cytryny)
- 2 łyżeczki zimnej wody ( – opcjonalnie)
dodatkowe składniki do dekoracji ciasta
- 1 garść pistacji (posiekanych )
- 1 garść płatków róż (suszonych )
Instrukcja
Jak zrobić perskie ciasto migdałowe
- Masło zmiksuj z cukrem – jeśli użyjesz cukier puder, to proces miksowania zdecydowanie się skróci ;)200 g masła, 150 g cukru
- Mąkę wymieszaj z mielonymi migdałami, solą, proszkiem do pieczenia i kardamonem.1 łyżeczka kardamonu, 100 g mąki pszennej, 275 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
- Do masy maślanej dodaj pojedynczo po jednym jajku, na zmianę z łyżką mieszaniny suchych produktów.4 jajka
- Dodaj sok i skórkę z cytryny, wodę różaną oraz pozostałą mąkę – wymieszaj krótkoskórka, 1 łyżka wody różanej
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
- Składniki syropu umieść w rondelku i podgrzej do momentu rozpuszczenia cukru.4 łyżki cukru pudru, sok, 1 łyżka wody różanej
- Gorące ciasto (po upieczeniu) nakłuj wykałaczką i polej syropem – wystudź.
- Przygotuj lukier – do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wymieszaj, jeśli lukier jest zbyt gęsty to dodaj trochę wody.150 g cukru pudru, sok, 2 łyżeczki zimnej wody
- Polej lukrem ciasto, wierzch posyp posiekanymi pistacjami i płatkami kwiatów.1 garść pistacji, 1 garść płatków róż
Prywatne
Perskie ciasto miłości z migdałami – uwagi
Przepis na perskie ciasto różane wypatrzyłam na stronie Nigelli Lawson – oczywiście przyciągnęło mnie zdjęcie :)
Potem przeczytałam przepis i zaciekawiło mnie, jak takie migdałowe ciasto z wodą różaną będzie smakować.
Ciacho w smaku i w wyglądzie przenosi w klimat baśni z tysiąca i jednej nocy.
Jest orientalne, intrygujące, aromatyczne, mocno migdałowe i pachnące cytrynami.
Do tego wygląda obłędnie – pewnie zgodzicie się ze mną :D
A wystarczy trochę lukru, posiekane pistacje i suszone płatki róż – tak niewiele, a efekt rewelacyjny.
Spróbujcie koniecznie i pochwalcie się efektami :)
Jeśli lubicie takie orientalne smaki, to polecam wam również przepis na sernik sezamowo-daktylowy, przepis na ciasteczka sezamowe albo brownie z chałwą.
Polecane przepisy na ciasta migdałowe
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z migdałami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Przepis na ciasto perskie migdałowo-różane idealne do kawy na weekend. To niezwykle aromatyczne ciasto migdałowe z wodą różaną smakuje obłędnie! Bardzo smaczne ciasto smakuje jak na orientalnych wakacjach w Turcji. Przepis na ciasto z wodą różaną i mielonymi migdałami jest prosty i każdy sobie z nim poradzi. Zobaczcie mój dokładny przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto tureckie. Te orientalne smaki wspaniale się ze sobą komponują i perskie ciasto różane znika samo nie wiadomo kiedy. Koniecznie musicie upiec to ciasto! Polecam wam również włoskie ciasto migdałowe ze śliwkami oraz drożdżówki migdałowe.
12 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Migdałowe ciasto różane
Tureckie ciasto migdałowe
Jestem zachwycona tym ciastem, debiutowało na moim świątecznym stole w ubiegłorocznej Boże Narodzenie – wyszło wspaniałe, choć z własną mikromodyfikacją. Chciałam powtórzyć wypiek w tym roku i nie mogłam znaleźć przepisu w domowym archiwum, wpadłam w lekką panikę, ale na szczęście WypiekiBeaty mają się świetnie i przepis jest dostępny. Dziękuję: ) Pozdrawiam serdecznie Autorkę i życzę wszystkim wspaniałych świąt i udanych wypieków także w nowym roku!
Dziękuję bardzo Basiu :) życzę ci pięknych świąt :D
Między 3 a 4 powinno być chyba dodaj łyżkę wody różanej. Ja zapomniałam. Przy przekładaniu z blaszki się rozleciało, jest na to jakiś patent? W smaku super, dzięki za przepis. Śliczne zdjęcia.
Dziękuję za info ja takie ciasta z okrągłej blaszki obkrajam po bokach, przykładam od góry talerzyk i szybko przewracam do góry nogami
Wygląda cudownie, myślę, że wypróbuję je na jakąś okazję z moim narzeczonym~ Podałabym je z herbatą z wodą z kwiatów pomarańczy, także perski specjał.
Gdzie kupiłaś płatki róż?
Płatki róż wpadły mi przez przypadek podczas kupowania bakalii – to był jakiś sklep na allegro.
Oj, jak tu się nie skusić na kawałek. Bardzo apetyczny przepis :)
Dziękuję bardzo :D
Jak zawsze – niesamowite zdjęcia! Ciasto prezentuje się cudownie :) jestem ogromną fanką Nigelli, nawet dziś o tym u siebie napisałam, jej przepisy są niezastąpione :)
Dziekuję za miłe słowa :)
Racja, wygląda obłędnie i zdecydowanie zachęcająco :D
dzięki :)