Perskie ciasto różane

Zaktualizowany: 2023 26 lipca
persian almond cake

Przepis na ciasto perskie migdałowo-różane

Zapraszam na pyszne i aromatyczne perskie ciasto różane nazywane Persian Love Cake. Ciasto jest niezwykle pyszne i do tego pięknie się prezentuje posypane ususzonymi płatkami róż. Przygotowane na dużej ilości mielonych migdałów ma niezwykłą teksturę i smak. Przygotujcie to ciasto dla kogoś kogo kochacie.

perskie ciasto

Perskie ciasto różane przepis krok po kroku

Jeśli lubicie pyszne i aromatyczne ciasta o orientalnym charakterze, to to perskie ciasto miłości na pewno Wam zasmakuje.

ciasto z wodą różaną

Perskie ciasto różane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto perskie migdałowo-różane nazywane perskim ciastem miłości.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia arabska
Porcje 12
Wyposażenie
  • Foremka do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na perskie ciasto różane

składniki na różany syrop do ciasta

  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok (z jednej cytryny)
  • 1 łyżka wody różanej

składniki na lukier do perskiego ciasta

  • 150 g cukru pudru
  • sok ( z połowy cytryny)
  • 2 łyżeczki zimnej wody ( – opcjonalnie)

dodatkowe składniki do dekoracji ciasta

  • 1 garść pistacji (posiekanych )
  • 1 garść płatków róż (suszonych )
Instrukcja
 

Jak zrobić perskie ciasto migdałowe

  • Masło zmiksuj z cukrem – jeśli użyjesz cukier puder, to proces miksowania zdecydowanie się skróci ;)
    200 g masła, 150 g cukru
  • Mąkę wymieszaj z mielonymi migdałami, solą, proszkiem do pieczenia i kardamonem.
    1 łyżeczka kardamonu, 100 g mąki pszennej, 275 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo po jednym jajku, na zmianę z łyżką mieszaniny suchych produktów.
    4 jajka
  • Dodaj sok i skórkę z cytryny, wodę różaną oraz pozostałą mąkę – wymieszaj krótko
    skórka, 1 łyżka wody różanej
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
  • Składniki syropu umieść w rondelku i podgrzej do momentu rozpuszczenia cukru.
    4 łyżki cukru pudru, sok, 1 łyżka wody różanej
  • Gorące ciasto (po upieczeniu) nakłuj wykałaczką i polej syropem – wystudź.
  • Przygotuj lukier – do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wymieszaj, jeśli lukier jest zbyt gęsty to dodaj trochę wody.
    150 g cukru pudru, sok, 2 łyżeczki zimnej wody
  • Polej lukrem ciasto, wierzch posyp posiekanymi pistacjami i płatkami kwiatów.
    1 garść pistacji, 1 garść płatków róż
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto różane, migdałowe ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto różane

Perskie ciasto miłości z migdałami – uwagi

Przepis na perskie ciasto różane wypatrzyłam na stronie Nigelli Lawson – oczywiście przyciągnęło mnie zdjęcie :)

Potem przeczytałam przepis i zaciekawiło mnie, jak takie migdałowe ciasto z wodą różaną będzie smakować.

Ciacho w smaku i w wyglądzie przenosi w klimat baśni z tysiąca i jednej nocy.

Jest orientalne, intrygujące, aromatyczne, mocno migdałowe i pachnące cytrynami.

Do tego wygląda obłędnie – pewnie zgodzicie się ze mną :D

A wystarczy trochę lukru, posiekane pistacje i suszone płatki róż – tak niewiele, a efekt rewelacyjny.

Spróbujcie koniecznie i pochwalcie się efektami :)

Jeśli lubicie takie orientalne smaki, to polecam wam również przepis na sernik sezamowo-daktylowy, przepis na ciasteczka sezamowe albo brownie z chałwą.

ciasto cytrynowe z migdałami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę
perskie ciasto różane 2
persian cake
almond and rose water cake
ciasto migdałowe

Polecane przepisy na ciasta migdałowe

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z migdałami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2016 4 lipca

Podziel się przepisem

12 komentarzy

  1. 85b0626f06b61ca21c4805b292e99bb3?s=54&d=mm&r=g
    Barbara 2019 19 grudnia w 13:11- Odpowiedz

    Jestem zachwycona tym ciastem, debiutowało na moim świątecznym stole w ubiegłorocznej Boże Narodzenie – wyszło wspaniałe, choć z własną mikromodyfikacją. Chciałam powtórzyć wypiek w tym roku i nie mogłam znaleźć przepisu w domowym archiwum, wpadłam w lekką panikę, ale na szczęście WypiekiBeaty mają się świetnie i przepis jest dostępny. Dziękuję: ) Pozdrawiam serdecznie Autorkę i życzę wszystkim wspaniałych świąt i udanych wypieków także w nowym roku!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 19 grudnia w 14:05- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo Basiu :) życzę ci pięknych świąt :D

  2. 98e44d11732d4d78aa6cbb63cd8533c8?s=54&d=mm&r=g
    Ula 2018 25 stycznia w 14:25- Odpowiedz

    Między 3 a 4 powinno być chyba dodaj łyżkę wody różanej. Ja zapomniałam. Przy przekładaniu z blaszki się rozleciało, jest na to jakiś patent? W smaku super, dzięki za przepis. Śliczne zdjęcia.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 25 stycznia w 15:57- Odpowiedz

      Dziękuję za info ja takie ciasta z okrągłej blaszki obkrajam po bokach, przykładam od góry talerzyk i szybko przewracam do góry nogami

  3. 023a86cff506a08601cd6f2e706a6cf1?s=54&d=mm&r=g
    Kornelia 2016 10 września w 17:20- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Wygląda cudownie, myślę, że wypróbuję je na jakąś okazję z moim narzeczonym~ Podałabym je z herbatą z wodą z kwiatów pomarańczy, także perski specjał.
    Gdzie kupiłaś płatki róż?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 12 września w 15:17- Odpowiedz

      Płatki róż wpadły mi przez przypadek podczas kupowania bakalii – to był jakiś sklep na allegro.

  4. 54239e94ba5b588ac6e10292b51b8ca6?s=54&d=mm&r=g
    Kasia z zamieszana.com 2016 14 lipca w 15:30- Odpowiedz

    Oj, jak tu się nie skusić na kawałek. Bardzo apetyczny przepis :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 14 lipca w 15:34- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :D

  5. d40ad7b07019ed422c23915de4086f54?s=54&d=mm&r=g
    Aleksandra - Cooking Monster 2016 13 lipca w 21:27- Odpowiedz

    Jak zawsze – niesamowite zdjęcia! Ciasto prezentuje się cudownie :) jestem ogromną fanką Nigelli, nawet dziś o tym u siebie napisałam, jej przepisy są niezastąpione :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 13 lipca w 21:40- Odpowiedz

      Dziekuję za miłe słowa :)

  6. 25ae32d50b9f5d2db682617faef33d2c?s=54&d=mm&r=g
    ami 2016 4 lipca w 14:30- Odpowiedz

    Racja, wygląda obłędnie i zdecydowanie zachęcająco :D

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy