Zaktualizowany: 2024 7 lutegoOpublikowano: 2016 29 marca
pianka pomarańczowa 4

Przepis na lekką piankę pomarańczową idealną na deser

Dziś u mnie niezwykle lekka pianka pomarańczowa, która jest podstawą delikatnego i orzeźwiającego deseru. Ta puszysta pianka, wykonana w głównej mierze z soku z pomarańczy, ma przyjemny cytrusowy smak i konsystencję rozpływającą się w ustach. Idealna do podania po obiedzie lub jako lekki deser na gorące letnie dni. Prosty w przygotowaniu deser z pewnością zachwyci smakoszy słodkości. Spróbuj koniecznie!

pianka pomarańczowa 5

Pianka pomarańczowa przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na lekki i smaczny owocowy deser, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

deser pomarańczowy

Pianka pomarańczowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekką jak chmurka piankę pomarańczową idealną na deser.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Danie Deser
Porcje 6
Składniki

składniki na piankę pomarańczową

Instrukcja
 

Jak zrobić piankę pomarańczową na deser

  • Pomarańcze dokładnie umyj, przekrój na pół i wyciśnij z nich sok tak aby uzyskać 500 ml.
    1 kg pomarańczy
  • Do soku dodaj pozostały miąższ z owoców i wszystko dokładnie zblenduj (jeśli w masie dalej są duże kawałki, to możesz całość przelać przez sitko, do soku możesz również dodać trochę zmiksowanych malin lub truskawek, aby uzyskać ładniejszy kolor).
  • Żelatynę zalej wodą i odstaw na napęcznienia, potem krótko podgrzej ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
    14 g żelatyny, 30 ml wody
  • Sok z pomarańczy przelej do rondelka i lekko podgrzej, dodaj rozpuszczoną żelatynę oraz miód (jeśli potrzebujesz dosłodzić sok).
    30 g miodu
  • Wymieszaj dokładnie wszystko razem, a następnie schłodź w lodówce przez około 1,5 godziny.
  • Wyjmij schłodzoną masę i zmiksuj ją mikserem, aż nabierze puszystości.
  • Na dno pucharków ułóż kawałki pomarańczy lub innych owoców, nałóż piankę i udekoruj wierzch świeżymi owocami i listkami mięty.
Prywatne
Słowa kluczowe deser pomarańczowy, mus pomarańczowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pianka pomarańczowa 8

Lekki mus pomarańczowy – uwagi

Mój mąż był niedawno na krótkim urlopie we Włoszech, a teraz tam właśnie w najlepsze dojrzewają pomarańcze, cytryny i wszelkie cytrusy. W miejscowości, w której mieszkał rosły obficie czerwone pomarańcze – słynne blood orange. Zajadał się tam nimi i tylko robił mi smaku …

Za to zrehabilitował się i przywiózł mi siateczkę, przepysznych, aromatycznych, rozpływających się w ustach pomarańczy. Część z nich postanowiłam godnie wykorzystać i przygotowałam lekką piankę pomarańczową z przepisu Pawła Małeckiego. Dzięki użyciu czerwonych pomarańczy zamiast zwykłych deser zyskał niebywały kolor i smak. Jeśli macie te pomarańcze, to koniecznie je wykorzystajcie (aby podkręcić kolor pianki możecie też dodać do niej trochę truskawek lub malin)  :)

Podaję porcję na mniej więcej 6 deserów.

Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na desery.

pianka pomarańczowa 2
pianka pomarańczowa 1
pianka pomarańczowa 7
pianka pomarańczowa 10

Polecane przepisy na lekkie musy

Jeśli lubisz takie lekkie i puszyste desery, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na musy idealne na deser. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem