Pieczona owsianka przepis
Przepis na pieczoną owsiankę z owocami
Lubisz rano zjeść pyszne słodkie śniadanie, ale często nie masz na to czasu? To ja mam dla Ciebie rozwiązanie! Przygotuj pyszną i pożywną owsiankę z piekarnika. Pieczona owsianka robi się sama w piekarniku, a ty w tym czasie szykujesz się do pracy! Pyszna i pożywna owsianka jest gotowa po około 18 minutach, a ty możesz zjeść smaczny ciepły posiłek. To rozwiązanie szczególnie gorąco polecam dla wszystkich zabieganych. Ułatw sobie życie już dziś!
Spis treści
Pieczona owsianka przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne i pożywne owsianki, to koniecznie zobacz jak zrobić owsiankę z piekarniku.
Pieczona owsianka przepis
Składniki
składniki na pieczoną owsiankę
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka (- 250 ml)
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego (gęstego)
- 1 łyżeczka miodu ((lub do smaku))
- 2 łyżki masła orzechowego ((można pominąć))
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki owoców
- 1 garść orzechów (posiekanych – opcjonalnie )
Instrukcja
Jak zrobić pieczoną owsiankę w piekarniku krok po kroku
- Połowę mleka podgrzej z miodem i masłem orzechowym, tak aby się rozpuściły.1 szklanka mleka, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki masła orzechowego
- Wyłącz gaz, dodaj resztę mleka, jogurt, płatki, sól i cynamon – wymieszaj (możesz też dodać teraz posiekane orzechy).1 szklanka płatków owsianych, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 szczypta soli
- Na dno naczynia do zapiekania wyłóż część owoców, zalej częścią płatków, nałóż trochę owoców, znowu wlej płatki i na wierzchu ułóż owoce.3/4 szklanki owoców
- Zapiekaj około 15-20 minut w 180 stopniach (góra/dół).
- Po upieczeniu ostudź przez około 10 minut.
- Spożywaj na ciepło lub na zimno – możesz posypać po wierzchu orzechami i dodać świeżych owoców.1 garść orzechów
Prywatne
Składniki Odżywcze
Owsianka pieczona w piekarniku – uwagi
Dziś poleca się wam pieczona owsianka z owocami!
Jeśli lubicie zdrowe i pożywne śniadanka, to jest to coś idealnego dla Was :)
Nie dość, że takie danie jest zdrowe i smaczne, to jeszcze na dodatek bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.
Pieczona owsianka jest równie pyszna na ciepło/gorąco, jak i na zimno, możecie więc przygotować ją sobie wieczorem, a rano zjeść na zimno. W ten sposób możecie pospać trochę dłużej :)
Możecie sobie wymyślać różne warianty smakowe dzięki użyciu różnych owoców (ja tym razem postawiłam na maliny i borówki). Możecie wykorzystać pokrojone w kostkę jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, banana itp.
Jeśli dodatkowo dołożycie garść orzechów, to owsianka będzie przyjemnie chrupała :)
Jak zrobić pieczoną owsiankę w piekarniki – wskazówki
Otóż bardzo prosto – wystarczy wymieszać płatki owsiane z mlekiem i odrobiną czegoś do posłodzenia (u mnie miód). Potem dodajemy do płatków owoce i całość pieczemy w piekarniku.
W sumie całość nie powinna wam zająć więcej niż pół godziny!
Jeśli lubicie czekoladowe smaki, to możecie do waszej owsianki pieczonej dodać trochę gorzkiego kakao – wystarczy zmieszać je z mlekiem.
Podaję przepis na dwie duże porcje pieczonej owsianki (takie około 300 ml) – spokojnie możecie je przechować w lodówce (ja jedną porcję zjadłam po dwóch dniach).
Koniecznie zajrzycie do moich przepisów na pyszne śniadania oraz do innych przepisów na owsianki.
Na pewno znajdziecie tam wiele inspiracji na zdrowe i pożywne jedzenie.
Zainspirowałam się przepisem znalezionym na blogu Kornik w kuchni, ale podaję swoją wersję.
Polecane przepisy na owsianki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne owsianki o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy: