Pączki z makiem
Minipizze z pesto z bazylii i roszponki

 

W tym roku postanowiłam wypróbować przepis na pieczone faworki, bo byłam bardzo ciekawa czy będą smakowały podobnie 🙂

Przygotowanie jest bardzo podobne, ale zamiast smażenia faworków w głębokim tłuszczu piecze się je w piekarniku.

Ciasto na faworki porządnie „wybiłam” wałkiem, więc przy pieczeniu sporo urosły i również zrobiły się im pęcherzyki powietrza.

Oczywiście takie pieczone faworki są bardziej suche od smażonych (wersja light jednak zobowiązuje ;)) dlatego proponuję podać do nich konfiturę lub dżem.

Jeśli bardziej interesuje Was tradycyjna forma, to zapraszam po przepis tutaj.

Zachęcam Was jednak także do wypróbowania takich faworków 🙂

Z podanej porcji otrzymacie dwie blachy faworków – co da spory talerz słodkości 🙂

pieczone faworki2

pieczone faworki3

pieczone faworki4

 

Pieczone faworki
 
Autor:
Składniki
  • 1 szklanka mąki
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem mąkę, żółtka, masło, kwaśną śmietanę, ocet i sól i wyrób na jednolitą masę.
  2. Gotowe ciasto "wytłucz" wałkiem do ciasta - uderzaj w niego, aż zrobi się płaskie, złóż i ponownie uderzaj wałkiem - czynność powtórz około kilkanaście razy (pozwoli to na wtłoczenie do ciasta powietrza).
  3. Uformuj ciasto w kulę i schłódź w lodówce przez godzinę.
  4. Rozwałkuj ciasto cienko i pokrój na paski około 3/10 cm.
  5. Każdy kawałek natnij wzdłuż na środku i przełóż przez środek jeden koniec faworka.
  6. Faworki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w 160 stopniach przez około 8 minut - aż faworki będą rumiane.
  8. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
  9. Faworki wychodzą bardziej suche niż tradycyjne - dlatego polecam podanie ich z konfiturą 🙂

 

Przepis znaleziony  na blogu Czekolada na gorąco.

Pączki z makiem
Minipizze z pesto z bazylii i roszponki

Related Post