Pieczone faworki

Zaktualizowany: 2024 7 stycznia
proste faworki pieczone

Przepis na pieczone faworki z piekarnika

Dziś u mnie faworki inaczej – inaczej, bo zamiast smażenia są pieczone. Taki pieczony chrust jest sporo mniej kaloryczny od tradycyjnych faworków, więc będą idealne dla osób na diecie redukcyjnej. Takie faworki pieczone to również idealny deser dla osób, które nie lubią tłustych i smażonych słodkości. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić faworki pieczone w piekarniku.

najlepszy chrust pieczony

Faworki pieczone w piekarniku PRZEPIS krok po kroku

Jeśli lubisz faworki, ale chcesz ograniczyć ich kaloryczność, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

najlepszy chrust pieczony

Pieczone faworki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne dietetyczne faworki pieczone w piekarniku.
4.52 z 29 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 8 minut
Czas całkowity 1 hour 38 minut
Porcje 4
Kalorie 276 kcal
Składniki

składniki na faworki pieczone

  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka + odrobina do podsypywania)
  • 3 żółtka (z jajek rozmiar L)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder (do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić pieczone faworki w piekarniku

  • Zmieszaj razem mąkę, żółtka, masło, kwaśną śmietanę, ocet i sól i wyrób na jednolitą masę.
    150 g mąki pszennej, 3 żółtka, 1 łyżka masła, 1 łyżka octu, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 szczypta soli
  • Gotowe ciasto „wytłucz” wałkiem do ciasta – uderzaj w niego, aż zrobi się płaskie, złóż jak karkę papieru na list – na trzy – jeden bok do środka, a na wierzch drugi bok i ponownie uderzaj wałkiem – czynność powtórz około kilkanaście razy (pozwoli to na wtłoczenie do ciasta powietrza) – tak ogólnie już samo wielokrotne składanie i wałkowanie ciasta da dobry efekt – jeśli więc ręka wam „”padnie” od uderzania, to skupcie się na wałkowaniu ;)
  • Uformuj ciasto w kulę i schłodź w lodówce przez godzinę.
  • Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i pokrój na paski około 3/10 cm.
  • Każdy kawałek natnij wzdłuż na środku i przełóż przez środek jeden koniec faworka.
  • Faworki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz faworki w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez około 8 minut – aż faworki będą rumiane.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
    cukier puder
  • Faworki wychodzą bardziej suche niż tradycyjne – dlatego polecam podanie ich z konfiturą :)
Notatki
W samym cieście nie ma w ogóle cukru, więc faworki są niesłodkie – moim zdaniem, można dodać do niego 1-2 łyżki cukru pudru – w procesie przygotowania ciasta.
Podaję przepis na około 4 porcje po mniej więcej 90 g każda – podaję kaloryczność dla jednej porcji. 100 g faworków to około 320 kalorii.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 276kcalWeglowodany: 38.5gBiałko: 8gTłuszcz: 10.5gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe faworki inaczej, pieczony chrust
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
dietetyczny chrust pieczony

Faworki z piekarnika – uwagi

W tym roku postanowiłam wypróbować przepis na pieczone faworki, bo byłam bardzo ciekawa czy będą smakowały podobnie. Przygotowanie jest bardzo podobne, ale zamiast smażenia faworków w głębokim tłuszczu piecze się je w piekarniku.

Jak zrobić faworki w piekarniku – wskazówki

Ciasto na faworki przygotowujemy bardzo podobnie jak ciasto na tradycyjne smażone faworki – tu je dodatkowo schładzamy w lodówce i dopiero wtedy cieniutko wałkujemy. Ciasto na faworki porządnie „wybiłam” wałkiem, więc przy pieczeniu sporo urosły i również zrobiły się im pęcherzyki powietrza. Pamiętajcie tylko przy wałkowaniu, żeby podsypywać jak najmniejszą ilością mąki – tylko tyle, aby ciasto nie przywierało. Jeśli dodacie za dużo mąki, to faworki będą twardawe. Faworki dzielicie na paski i przekładacie przez nacięcie w środku, a potem układacie na dużej blaszce z piekarnika.

dietetyczne faworki pieczone

Jak piec faworki w piekarniku?

Faworki piecz w rozgrzanym piekarniku (u mnie w temperaturze 160 stopni i trybie termoobiegu) przez około 8 minut – aż lekko urosną i się zrumienią. Obserwuj faworki podczas pieczenia, bo ich czas pieczenia może być troszkę różny – zależnie od grubości faworków.

Gotowe ciastka ostudź lekko i zjedz jeszcze ciepłe – wtedy są najlepsze.

Oczywiście takie faworki pieczone są bardziej suche od smażonych (wersja light jednak zobowiązuje ;)) dlatego proponuję podać do nich konfiturę lub dżem. Jeśli bardziej interesuje Was tradycyjna forma, to zapraszam po przepis tutaj.

Zachęcam Was jednak także do wypróbowania takich faworków. Z podanej porcji otrzymacie dwie blachy faworków – co da spory talerz słodkości :)

Dodam jeszcze, że 100 g tradycyjnych smażonych faworków ma ponad 500 kalorii, a 100 g tych pieczonych ma około 300 kalorii – fajnie prawda?

pieczone faworki

A niżej moje pierwsze zdjęcia pieczonych faworków – jak patrzę na moje stare zdjęcia, to nie mogę uwierzyć, jak wiele się nauczyłam :)

pieczone faworki3
pieczone faworki4

Przepis znaleziony  na blogu Czekolada na gorąco.

Polecane przepisy na Tłusty Czwartek

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy idealne na Tłusty Czwartek i okres karnawału. Na blogu jest ich spory wybór, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 26 lutego