Gofry z niespodzianką
Jagodzianki z białą czekoladą

pieczone placki ziemniaczane 10

 

Obiecałam Wam na facebooku przepis na pieczone placki ziemniaczane 🙂

Dopominacie się i dopominacie, to się zwarłam i piszę przepis.

Przede wszystkim – ziemniaków na placki pieczone nie trzemy na drobno jak do tych smażonych, najlepiej zetrzeć je na średniej tarce – takiej do wiórek.

Po starciu ziemniaki trzeba jeszcze w rękach odcisnąć – wydzielają znacznie mniej wody niż te drobno starte, ale i tak jest jej trochę.

Po dodaniu jajek i wymieszaniu wytworzy się jeszcze trochę płynu i dlatego przy nabieraniu ziemniaków łyżką też je dodatkowo trzeba odcisnąć o bok miski.

Najlepiej piec je na termoobiegu i mniej więcej w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami – ja na początku ich nie zamieniałam i górna blacha była od spodu trochę słabo przypieczona (musiałam ją dodatkowo krótko podpiec).

Placki wychodzą chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, a co najważniejsze – nie mają w sobie prawie wcale tłuszczu (tylko odrobina ze śmietany, która i tak w większości zostaje w misce).

Placuszki możecie zjeść jako danie podstawowe – z ulubionymi dodatkami – ja zjadłam z jogurtem naturalnym, kiełkami rzodkiewki i awokado – a wszystko oprószone pieprzem. Moje dzieci jadły zamiast awokado kukurydzę z puszki :).

Możecie też je podać jako dodatek do obiadu – uwielbiam placki w połączeniu z gulaszem.

Z podanej porcji wyszło mi 18 placków o średnicy około 10 cm i dość grubych.

pieczone placki ziemniaczane 1

 

pieczone placki ziemniaczane 3

 

pieczone placki ziemniaczane 4

 

pieczone placki ziemniaczane 5

 

pieczone placki ziemniaczane 6

 

pieczone placki ziemniaczane 8

 

Pieczone placki ziemniaczane
 
Autor:
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • pół dużej cebuli lub jedna mała
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
Wykonanie
  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach (tak aby uzyskać cienkie wiórki, a nie papkę).
  2. Na tej samej tarce zetrzyj również cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Ziemniaki odciśnij dłońmi, a wytworzoną wodę wylej.
  4. Do ziemniaków dodaj śmietanę, jajka, mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszaj.
  5. Piekarnik ustaw na termoobieg i temperaturę 180 stopni (jeśli pieczesz tylko góra/dół ustaw temperaturę 190 stopni).
  6. Dwie duże blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Łyżką nabieraj duże porcje ziemniaków - każdą dodatkowo odciśnij przyciskając masę do boku miski.
  8. Nakładaj ziemniaki na blachę tworząc okrągłe placki.
  9. Piecz placki przez około 20-25 minut - aż będą ładnie rumiane.
  10. Mniej więcej w połowie pieczenia zamień blachy miejscami.
  11. Placki podawaj na ciepło.

 

Gofry z niespodzianką
Jagodzianki z białą czekoladą

Related Post